po navedbah prič ni bil agresiven, imel pa je težave z alkoholom

Trem prerezal vrat: »Skrenu sem s ceste«

Robert Marin
16. 3. 2021, 15.58
Posodobljeno: 17. 3. 2021, 07.45
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je začelo sojenje 24-letnemu Petru Gaspetiju, ki je junija lani v Škocjanu pri Domžalah na kmetiji starih staršev umoril 81-letno babico, 74-letnega dedka in 51-letnega strica. Gaspeti se do očitkov tožilstva ni želel opredeliti, želi pa, da se mu sodi v nenavzočnosti.

Dejan Javornik/Delo
Obtoženi Peter Gaspeti na glavni obravnavi ne želi sodelovati. Za trojni umor mu grozi do 30 let zapora.

Včeraj zjutraj so iz ljubljanskih zaporov, kjer je Gaspeti priprt, poklicali na sodišče in naznanili, da obtoženi v spodnjih hlačah leži na postelji in se ne želi udeležiti glavne obravnave. Obramba je že v ponedeljek sodišču poslala vlogo, v kateri predlaga, da se 24-letniku sodi v nenavzočnosti.

Včeraj je senat predsedujoče Marjete Dvornik med drugimi zaslišal očeta in brata obtoženca, še pred tem pa odločil, da obtoženčeva navzočnost za zdaj res ni potrebna, bo pa moral biti prisoten na naslednjem naroku, ko bodo neposredno zaslišani sodni izvedenci. Tožilstvo Gaspetiju očita tri umore na grozovit in zahrbten način, za kar mu grozi do 30 let zapora.

Svojih žrtev se je lotil z večjim mesarskim nožem. Najprej strica, ki je ležal na kavču, potem dedka, ki je sedel v kuhinji na stolu, in na koncu še nepokretne babice. Vsem je prerezal vrat. Obtoženi sicer živi v hiši svojih staršev, ki je od hiše starih staršev oddaljena kakšnih 200 metrov. Je pa babico, dedka in strica dnevno obiskoval ter jim pomagal pri opravilih na kmetiji.

Samo Strel
Na kraju zločina. Obtoženi sicer živi v hiši svojih staršev, ki je od hiše starih staršev oddaljena kakšnih 200 metrov.

Ni bil nasilen, je bil pa »scrklan«

Kot je povedal obtoženčev mlajši brat Matej, sta bila do srednje šole s Petrom najboljša prijatelja. Ko pa ga je nekoč dobil z džointom, so se odnosi začeli nekako krhati. Zadnje pol leta so se doma konstantno prepirali. »Delal je zelo malo in površno ali pa nič, spal je do 11. ure ...« je poudaril Matej. Naposled je Peter začel še popivati, »vsak dan je bil pijan«. Matej morije na lastne oči ni videl, je bil pa potem prvi od domačih na kraju zločina.

Tudi obtoženčev oče Aleš pri kalvariji ni bil prisoten. Bil je v službi. Tragično novico mu je sporočila žena: »Nimaš več staršev in brata.« Oče obtoženca je pojasnil, da je imel Peter stare starše zelo rad, a jih je tudi izkoriščal. »V zadnjem obdobju ga niso mogli več financirati, kot bi on hotel,« je dejal. Kot otrok ni nikoli kazal znakov nasilja, je bil pa »scrklan«. »Vse je dobil. Če ne pri meni, pa pri mojih starših,« je pojasnil. »Ne vem, kaj ga je privedlo v to. Tega ne znam razložiti,« je še dejal oče.

Na sodišču molči, v priporu govori

Tako oče kot brat sta tudi poudarila, da je Peter fakulteto za elektrotehniko v Ljubljani delal z odliko, ko pa mu je mentor ukazal, da mora diplomo nekoliko popraviti, ga je povsem iztirilo in se šole ni več dotaknil.

Obtoženi je bil na predobravnavnih narokih povsem nezainteresiran za kakršnokoli sodelovanje, zato je sodnico Dvornik zanimalo, ali je na obiskih v priporu kaj drugačen. Obe priči sta povedali, da se da z njim tam normalno pogovarjati. Ko ga je brat Matej vprašal, zakaj je to storil, mu je odvrnil: »'Skrenu' sem s ceste.«

V preteklosti Petra policija še ni obravnavala, pa tudi sicer so o njem domačini vasice povedali zgolj najlepše. Da je izhajal iz verne družine, da je bil aktiven v župnišču, da je vedno pomagal domačim pri kmečkih opravilih ...

Tresoč odložil nož

STA poroča, da sta se na intervencijo tistega tragičnega dne odpravila policista Tadej Jagarinec in Matic Amon, ki sta svoje tedanje aktivnosti danes pojasnila pred sodiščem. Med drugim sta povedala, da je obtoženi, ko je stopil iz stanovanjske hiše, v rokah držal okrvavljen nož, uperjen proti njima. Skupaj štirje policisti so ga začeli pozivati, naj odvrže orožje, nakar se je obtoženi začel tresti, odložil nož in od tedaj upošteval vsa njihova navodila. Sodelovanje obtoženega s policijo je potrdil tudi kriminalist Klemen Repovš.