saj ni res, pa je!

Starši bodo morali vračati državno pomoč

Žiga Kariž
16. 3. 2021, 18.02
Deli članek:

Številni podjetniki in podjetnice, ki koristijo polovični delovni čas zaradi starševstva, bodo morali zaradi čudežne formule vračati državno pomoč.

Profimedia
Podjetniki, ki niso poslovali celo leto, imajo te dni obilico dela s preračunavanjem.

Povprečni mesečni prihodki posameznega leta se izračunajo na naslednji način: za leto 2019: (prihodki v letu x 30,4)/število dni poslovanja v letu, za leto 2020: (prihodki v letu x 30,5)/število dni poslovanja v letu.

Številni samostojni podjetniki te dni na Ajpes in Furs vlagajo poročila o svojem poslovanju. Tisti, ki so prejeli tudi pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka (MTD), morajo ob tem tudi izračunati, ali so zadostili pogojem ali jo morajo vrniti. Ob tem imajo nekateri nemalo težav, v posebno kategorijo »saj ni res, pa je« lahko uvrstimo matematično formulo, po kateri si morajo prihodke izračunavati tisti podjetniki, ki niso poslovali ves čas, ali pa prešli s polnega na polovični delovni čas ali obratno.

Enostavni pogoji – mar res?

Pogoj za to, da je samostojni podjetnik prejel pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, je bil, da je v letu 2020 zabeležil vsaj 20-odstotni upad prihodka v primerjavi z letom 2019. Na prvi pogled gre za popolnoma enostaven pogoj. Poslovni rezultat leta 2019 primerjate z rezultatom za 2020 in stvar zaključena. Toda pri državi in financah ni nikoli nič enostavno. V primeru, da podjetnik ni posloval celo leto 2019 ali 2020, si mora izračunati povprečni prihodek zgolj za dni, ko je posloval. Torej če je bil podjetnik na bolniški, je zaradi starševstva delal zgolj polovični delovni čas ali pa sploh ni posloval, si mora izračunati povprečni prihodek. Računovodski servisi, ki za podjetnike opravljajo preračune, so natančno formulo za izračun s strani države prejeli šele 26. februarja, čeprav jo je država obljubila že decembra.

Bajni fiktivni zaslužki

Preračunavanje je ogromno jeze povzročilo pri tistih, ki so se odločili, da bodo v letu 2020 izkoristili možnost dela za polovični delovni čas zaradi starševstva. Poglejmo primer. Podjetnik A. A. je v letu 2019 ustvaril 25.000 evrov prihodkov, v letu 2020 pa zgolj 18.000. Torej po preprosti matematiki v letu 2019 v povprečju 2080 evrov na mesec in v letu 2020 1500 evrov na mesec. Na prvi pogled je jasno, da je upad prihodkov 28-odstoten in da je več kot upravičen do mesečnega temeljnega dohodka. A če je podjetnik v letu uveljavil možnost dela za polovični delovni čas, kar mu država omogoča zaradi starševstva, se povprečni dohodek za to leto močno spremeni. V očeh države je namreč delal le štiri ure na dan, zato se njegov zaslužek prerazporedi le na polovico delovnih dni. Glede na čudežno formulo, ki jo je pripravila vlada, je tako v letu 2019 v povprečju mesečno zaslužil 3052 evrov, v letu 2020 pa celo 4392 evrov na mesec. Ne en ne drug podatek seveda nimata ničesar z realnim zaslužkom, ampak za državo so te številke merodajne. Tako je naš podjetnik v očeh države v letu 2020 zaslužil celo 43 odstotkov več kot v letu 2019, in mora mesečni temeljni dohodek vrniti.

Tudi pri čakanju na delo

Čudežno formulo za ugotavljanje povprečnih dohodkov morajo pri oceni svojega poslovanja uporabiti tudi tisti, ki so prejeli povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in niso poslovali celotni leti 2019 in 2020 ter so bili do povračila upravičeni, če so jim prihodki v letu 2020 upadli za več kot 10 odstotkov v primerjavi z letom 2019.