Stabilno

Vodjo svetovalne skupine za covid veselijo podatki po odprtju teras lokalov

G.G.
15. 3. 2021, 11.39
Posodobljeno: 15. 3. 2021, 12.22
Deli članek:

Epidemiološko stanje v Sloveniji je podobno kot je bilo v prejšnjem tednu, pravi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Novice Svet24
Odprtje teres lokalov ni prineslo dodatnih okužb.

»Bistvenega zmanjševanja okužb ne zaznavamo, stanje je stabilno, vendar ne idealno,« je koronavirusne razmere z zdravstvenega vidika predstavila Mateja Logar. Veseli pa jo, da je v regijah, kjer so odprli gostinske dejavnosti, ostala pojavnosti okužb na nizkem nivoju. »To dokazuje, da lahko z doslednim upoštevanjem ukrepov sproščamo določene storitve,« meni Logarjeva in ob tem takoj požuga, da to ne pomeni, da lahko preidemo na normalen način življenja, kot smo ga poznali pred pandemijo – upoštevati moramo ukrepe, ki so v veljavi. Podobno ugodni so podatki tudi za obdobje v ponovnem odprtju šol.

Logarjeva se je dotaknila tudi cepljenja in zapletov glede neželenih učinkov. Ponovila je, da so danes začasno ustavili cepljenje s cepivom AstraZeneca tudi na Nizozemskem, vzrok za to pa so podatki o krvnih strdkih po cepljenju pri treh osebah na Norveškem. Logarjeva meni, da se neželeni učinki pojavljajo pri vseh treh doslej uporabljanih cepivih pri nas, se pa med seboj nekoliko razlikujejo. Večinoma gre za pričakovane stranske učinke, utrujenosti, glavobol, povišana telesna temperatura, ki ne presega 38,5 stopinje Celzija, bolečine v sklepih, … Resni neželeni učinki se prijavljajo in spremljajo, v Sloveniji pa po besedah Logarjevih niso zaznali povečanih prijav. Sklenila je, da krvni strdki nastajajo vsakodnevno in da trenutno ne kaže, da bi bili po cepljenju pogostejši.

Svetovna zdravstvena organizacija zagotavlja, da med cepivom in povečanim tveganjem za razvoj krvnih strdkov ni povezave. Tudi Evropska agencija za zdravila (Ema), ki izvaja pregled posameznih pojavov krvnih strdkov, pravi, da koristi cepiva še naprej pretehtajo tveganja.