ostanek carinske vojne

Ameriški viskiji se bodo v naših trgovinah še podražili

B.K.
15. 3. 2021, 10.52
Posodobljeno: 15. 3. 2021, 10.54
Deli članek:

Dogovor med ZDA in EU ne bo pocenil ameriških viskijev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Francoski vinarji in ameriške destilarne ruma so praznovali, ko sta pred dnevi ZDA in Evropska unija umaknili carine na več milijard dolarjev vreden izvoz. A ameriški proizvajalci viskija bodo še dalje čutili pritisk tarif.

Izdelki, za katere so bile dajatve umaknjene, so bili tarča carin nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi spora o subvencijah dvema največjima svetovnima letalskima proizvajalcema, Boeing in Airbus. Carine na uvoz ameriškega viskija pa niso bile del tega spora ampak gre za drugo carinsko fronto, ki jo je med ZDA in EU sprožil Trump. Ameriški viskiji so tako še vedno žrtev 25-odstotne obdavčitve, ki pa bo z začetkom junija zrasla na 50 odstotkov.

Carine prizadanejo vse pridelovalce ameriškega viskija, od korporacije Brown-Forman, ki proizvaja priljubljeno znamko Jack Daniels, do stotine malih proizvajalcev doma narejene žganice. Dodaten udarec pa je tej ameriški industriji v zadnjem letu zadala še pandemija koronavirusa, ki je še dodatno znižala povpraševanje po alkoholnih pijačah.

Proizvajalci viskija so tako ostali ujeti v carinsko vojno, ki se na drugih področjih počasi že končuje. Najbolj prizadeta je sicer ameriška zvezna država Kentucky, ki je največja proizvajalka ameriškega viskija in ki jo v ameriškem senatu predstavlja bližnji zaveznik Trumpa in vodja senatne večine Mitch McConnell.