predlog zakona

Oddajanje preko Airbnbja bo postalo malce težje, predvsem v blokih

B.K.
10. 3. 2021, 12.45
Posodobljeno: 10. 3. 2021, 13.09
Deli članek:

Tsiti, ki so doslej turistom oddajali sobe ali stanovanja v večstanovanjskih stavbah, bodo imeli nekoliko več težav pri legalnem oddajanju.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ministrstvo za gospodarstvo je v javno obravnavo vložilo nov predlog zakona o gostinstvu. Ta poleg gostinske dejavnosti obravnava tudi kratkoročno oddajanje nepremičnin turistom, praksa, ki je bila v Sloveniji pred epidemijo covida kar razširjena. Po podatkih ministrstva je namreč dejavnost kratkotrajnega odajanja nastanitev v letu 2019 ustvarila za 66,5 milijona evrov prihodkov.

Predlog zakona zdaj predvideva, da bo nepremičnine mogoče turistom oddajati, če ste registrirani sobodajalec, samostojni podjetnik, društvo ali druga pravna oseba. Za opravljanje te dejavnosti bo potrebno pridobiti soglasje občine, ki bo lahko oddajanje nepremičnin turistom tudi omejila.

Sicer pa zakon predvideva dve kategoriji ponujanja kratkoročnih turističnih nastanitev. Tisti, ki bodo nepremičnino oddajali skupno do 90 dni v roku manj kot pol leta in ne bodo oddajali več kot pet ležišč, bodo morali za legalno opravljanje dejavnosti pridobiti 75-odstotno soglasje etažnih lastnikov v stavbi, obvezno pa bodo morali pridobiti soglasje vseh sosedov, na katere stanovanje neposredno meji. Takšna je sicer ureditev že v obstoječem zakonu.

Novost pa je ta, da bodo tisti, ki bodo nepremičnino oddajali čez več kot pol leta, ali pa 90 dni in več, oziroma bodo ponujali več kot pet ležišč, morali pridobiti soglasje vseh etažnih lastnikov v večstanovanjski stavbi.

Tako bo oddajanje, ki so ga v preteklih letih olajšale spletne platforme kot je denimo Airbnb, če bo zakon sprejet znova bolj zahtevno predvsem za tiste, ki oddajajo stanovanja v blokih oziroma drugih večstanovanjskih stavbah, saj bodo za celoletno oddajanje morali pridobiti soglasje vseh etažnih lastnikov.