koronaštevilke

Nuška Čakš Jager: Med vrtčevskimi otroki trend okužb stalen, viša pa se med osnovnošolci

A.S.
10. 3. 2021, 12.09
Posodobljeno: 10. 3. 2021, 12.17
Deli članek:

V okviru novinarske konference o aktualnem stanju glede covida-19 je pred kamere stopila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in spregovorila o epidemioloških razmerah v državi.

STA
Nuška Čakš Jager

Dejala je, da je v Sloveniji število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh padlo pod 500 (496), še včeraj je znašalo 503. Po tem številu nas prehitevajo Slovaška, Češka in Malta. Aktivnih primerov v državi je približno 10.500.

Iz podatkov, pridobljenih od osmega do devetega tedna letošnjega leta, je razvidno, da je najverjetnejša lokacija prenosa okužbe je še vedno podobna preteklim poročanjem. Nekaj več je neznane lokacije, na vrhu pa ostaja skupno gospodinjstvo.

Čakš Jagrova je spregovorila tudi o deležih pozitivnih testov med dnevno opravljenimi testi v Sloveniji: "Iz 12,5 odstotkov ponovno nekoliko skočili, trenutno smo na 15,8 odstotkov". 

Domovi za starejše

V zadnjih 14 dneh v Sloveniji zahvaljujoč cepivom proti covidu-19 beležijo zelo majhno število obolelih v domovih starejših občanov. Do torka so potrdili 15 okužb. Večinoma gre za okužbe med tistimi, ki so na novo prišli v domove oziroma so bili sprejeti iz svojega domačega okolja.

Število potrjenih primerov okužbe je sicer na sploh precej manjše v visokih starostnih skupinah. Največje število so zabeležili med aktivno populacijo, od 35 do 54 let, hkrati pa so v tej populaciji zabeležili tudi največje število okužb na 100 tisoč prebivalcev.