Novo izboljšanje stanja v bolnišnicah

Znani zadnji podatki o številu okuženih v Sloveniji ...

S.R.
17. 2. 2021, 09.48
Posodobljeno: 17. 2. 2021, 10.22
Deli članek:

V Sloveniji se nadaljuje ugoden epidemiološki trend, čeprav je bil delež pozitivnih testov znova nekoliko višji. Dobre vesti znova prihajajo iz slovenskih bolnišnic.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Fotografija je simbolična.

Po včerajšnjem povečanju sedemdnevnega povprečja novih primerov okužbe s sars-cov-2, ki je bilo posledica skromnega izkupička s Prešernovega praznika prejšnji ponedeljek, se je to povprečje zdaj znova nekoliko znižalo.

Včeraj so namreč v Sloveniji s PCR testi potrdili 1097 novih primerov okužbe, pri čemer so opravili 5115 testov. Delež pozitivnih testov je bil z 21,4 odstotka sicer razmeroma visok, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Prejšnji torek so odkrili nekoliko več novookuženih, in sicer 1338, pri čemer to število vključuje tudi rezultate hitrega testiranja, ki jih takrat praviloma še niso potrjevali s PCR testi. S 17,37 odstotka je bil delež pozitivnih PCR testov sicer nižji. Zaradi nove spremembe strategije je zdaj natančna primerjava med dnevi nekoliko težja, saj ni znano, kakšen delež včerajšnjih primerov predstavljajo hitri testi iz ponedeljka, ki so jih nato včeraj potrdili s PCR testi, a to na sam večdnevni trend ne bi smelo pretirano vplivati. V ponedeljek je bilo sicer opravljenih kar 37.830 hitrih testov, včeraj pa 19.962. 

Po podatkih sledilnika se je včeraj znižalo tudi število aktivnih primerov okužbe, ki je znašalo 11.639. Zmanjšuje se tudi pritisk na slovenske bolnišnice. Danes zjutraj je bilo v bolnišnicah hospitaliziranih 648 covidnih bolnikov (včeraj 691), od tega jih je 126 potrebovalo intenzivno terapijo (včeraj 135). Na žalost je 12 bolnikov, okuženih s sars-cov-2, umrlo. Spomnimo, v skladu z vladnim načrtom sproščanja ukrepov bi se moralo število hospitaliziranih bolnikov znižati na največ 500.