Bes narave

FOTO in VIDEO: V snežnih viharjih milijoni ostali brez elektrike, umrlo najmanj 21 oseb

S.R.
17. 2. 2021, 09.20
Posodobljeno: 17. 2. 2021, 13.59
Deli članek:

Deli ZDA so v zadnjih dneh doživeli silovit udarec narave. Skupaj je v različnih zveznih državah umrlo že najmanj 21 oseb, število žrtev pa še raste.

Profimedia
Izpad električne energije v Houstonu.

V Združenih državah se srečujejo z rekordno nizkimi temperaturami, velikimi količinami novozapadlega snega ter posledično številnimi težavami v prometu in na infrastrukturi. Tako je brez električne energije ostalo več milijonov ljudi.

Snežni viharji so jo najhuje zagodli Teksasu, kjer je brez elektrike ostalo več kot štiri milijone gospodinjstev, nič bolje se jim ne godi na območju Apalačev na vzhodu države in v zvezni državi Oregon na drugem koncu ZDA. Zlasti v Teksasu sibirska zima predstavlja velike težave, saj hiše niso grajene za takšne temperature, prebivalci pa v njih le s težavo zadržujejo toploto, kar zaradi izpadov na električnem omrežju pogosto niti ni mogoče. Zaradi zamrznjenih cevi so številni ostali tudi brez vode. 

O treh smrtnih žrtvah poročajo iz Severne Karoline, kjer je po obalnem mestu Ocean Isle Beach pustošil tornado. V Houstonu so v požaru umrli štirje člani družine, ki so si po izpadu električne energije zakurili v kaminu. Zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom sta prav tako v Houstonu umrli tudi mama in njena hčerka, ki sta se poskušali ogreti v prižganem avtomobilu v zaprti garaži. Nek moški pa se je smrtno ponesrečil, ko je z avtomobilom trčil v hišo, ki je zaradi izpada elektične energije pristala v temi. Še dve osebi sta umrli zaradi podhladitve. Doslej so zabeležili že najmanj 21 smrtnih žrtev, a število še raste, poroča britanski Guardian. Število žrtev bi se znalo povečati zlasti na jugu, kjer niso vajeni temperatur pod ničlo.

Po vsej državi se soočajo tudi z velikimi količinami snega, zameti pa so presenetili tudi prebivalce v Mehiškem zalivu, ki se le redko »veselijo« zimskih razmer.

Profimedia
V kraju Ocean Isle Beach je pustošil tornado.