Tri dni prepozno

Do zob oboroženi policisti opravljali »nadzor gostinskih lokalov«

C.E./STA
9. 2. 2021, 12.47
Posodobljeno: 9. 2. 2021, 14.04
Deli članek:

Policisti so v ponedeljek zvečer skušali vstopiti v klube in ateljeje na območju AKC Metelkova mesto, svoje ravnanje pa naj bi označili za običajen nadzor gostinskih lokalov. Policija ponuja drugačno razlago.

Facebook
Tako so policisti korakali po Metelkovi.

Če so v petek zamudili nadziranje gostinskih lokalov sredi Ljutomersko-Ormoških goric, kjer bi v gostišču Taverna lahko srečali eminentno druščino ljubiteljev mineralne vode na čelu z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom, so včeraj raje odkorakali na Metelkovo.

V kolektivu AKC Metelkova so namreč danes v sporočilu za javnost zapisali, da je v ponedeljek po akciji v spomin Avtonomni tovarni Rog v avtonomni kulturni coni Metelkova mesto prišlo do "intervencije do zob oboroženih posebnih enot policije". Po zapisu so policisti sprva zasedli ulice v okolici Metelkove, nato pa je "40 robokopov v spremljavi uniformiranih policistk in policistov preplavilo dvorišče Metelkove, poskušalo vstopiti v klube in ostale prostore ter zastraševalo naključne mimoidoče".

Metelkovci so zapisali, da policisti razloga za svojo intervencijo niso podali, razen tega, da so tam zaradi končanega shoda, "kar so kasneje spremenili v zgodbo o 'običajnem nadzoru' gostinskih lokalov". "Takšen in tako množičen vstop posebne policijske enote v prostor avtonomne cone Metelkova mesto razumemo kot nedopustno ustrahovanje in napoved nasilja," piše v sporočilu za javnost.

V sklopu delovnih obveznosti

Policisti imajo svoj pogled. S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so policisti spremljali shod, ki se je ob 17. uri pričel na Metelkovi. Po njihovi oceni se je zbralo okoli 100 ljudi, ki so odšli najprej do Mestne hiše in nato na Prešernov trg. Večina se jih je razšla, nekaj pa se jih je okoli 19. ure vrnilo na Metelkovo. "Pri varovanju so sodelovali tudi policisti posebne policijske enote, ki so posebej usposobljeni in opremljeni za varovanje množičnih zbiranj in za posredovanje, če bi bil javni red huje kršen. V območje nadzora je bila vključena tudi Metelkova, saj se je tam protestni shod začel, del protestnikov pa se je nato tudi vrnil nazaj na Metelkovo. Policija je naloge javne varnosti izvajala dokler je obstaja nevarnost, da bi lahko prišlo do ogrožanje javnega reda."

"V policiji zavračamo očitke o poskusih ustrahovanja, ki se pojavlja v medijih in na družbenih omrežjih. Spremljanje poteka takega shoda je namreč delo policije po uradni dolžnosti, to pa je med drugim definirano tudi v predpisih o javnih zbiranjih. Naloga policije na takih shodih je skrb za javni red in ravno to so policisti včeraj odgovorno in v okviru svojih pooblastil tudi počeli," so svoje poklicno udejstvovanje pojasnili na policiji.

Prepočasni za neonaciste iz vrst rumenih jopičev

Že v soboto so na Metelkovo prišli pripadniki t.i. rumenih jopičev in ob tem pozivali k njenemu uničenju, tudi z napisom Porušimo še Metelkovo. "Svoje neonacistične ideologije, tatujev, simbolov in pozdravov ne skrivajo več - gotovo tudi zato, ker se še kako dobro zavedajo, da jim vladajoče strukture nudijo varnost in legitimnost za najbolj ostudne politične ideje," so zapisali v kolektivu AKC Metelkova. Opozorili so tudi na porast in vse večjo drznost "različnih fašističnih tolp, ki širijo svojo nasilno retoriko", tako na družbenih omrežjih kot v javnem prostoru.

Glede sobotnega obiska rumenih jopičev pa so v klubu Monokel zapisali, da policiji pripadnikov neonacistične skupine ni uspelo identificirati, saj so tik pred njihovim prihodom pobegnili. Policija po njihovih besedah prav tako še vedno ni identificirala napadalcev, ki so novembra 2019 "nasilno vdrli, grozili in razbijali v klubih Tiffany in Monokel".

Mestna občina Ljubljana obsodila vdor največja zla 20. stoletja

Vdor t.i. "rumenih jopičev neonacističnih skupin ali katerihkoli drugih nasilnih skupin v Avtonomni kulturni center Metelkova mesto" ostro obsojajo tudi na Mestni občini Ljubljana (Mol). "Gre za obujanje nacistične ideologije, največjega zla 20. stoletja. Ljubljana, mesto Heroj, se je pred 76 leti odločno uprla takšni sprevrženi ideologiji, zato tovrstna sovražna početja tukaj nimajo mesta. Ne danes, ne v prihodnje," so sporočili z Mola in dodali, da "enačenje vdora rumenih jopičev v AKC Metelkova mesto s prenovo Roga je neumestno. Roga ni nihče porušil v imenu sovraštva, ki je osnova delovanja neonacistov, ampak je MOL prevzela v posest svojo lastnino, ki bo z obnovo in ekološko sanacijo postala dostopna vsem, ne kot doslej le peščici »izbrancev«, in bo v celoti namenjena ustvarjalcem. AKC Metelkova mesto je v mestnih prostorskih aktih zaščitena kot prostor, namenjen alternativni kulturi in subkulturi ter eden od ponosov mesta, v katerem negujemo in spoštujemo različnost ter živimo skupaj. To so vrednote, ki jih v Ljubljani živimo."