testi in analize

Angleška različica virusa pri nas "ni močno razširjena"

B.K.
9. 2. 2021, 12.27
Posodobljeno: 9. 2. 2021, 12.27
Deli članek:

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je na dopoldanski novinarski konferenci potrdila, da tako imenovana angleška različica virusa sars-cov-2, ki naj bi bila bolj nalezljiva od standardne različice, v Sloveniji zeankrat ni močno prisotna.

Reuters
Fotografija je simbolična

Pojasnila je, da so s slovaškimi testi, ki so občutljivi na angleško različico, januarja preverili 877 vzrocev, kar je 10 odstotkov vseh pozitivnih vzorcev iz zadnjih 14 dni prejšnjega meseca. 16 vzorcev je pokazalo na možnost prisotnosti angleške različice, ki pa jo je bilo potrebno potrditi še s sekvenciranjem. To je bilo opravljeno na 15 vzorcih, sekvenciranje enega vzorca je bilo neuspešno, sekvenciranje preostalih 14 pa je pokazalo, da gre za druge variante virusa in ne angleško. Le eden izmed testiranih vzorcev je bil pozitiven na angleško različico, to pa je bil tisti, ki so ga potrdili že v laboratoriju v Belgiji, od koder je okužena oseba v Slovenijo prišla.

Slovenija tako skupno ostaja pri štirih primerih angleške variante virusa, ki so bili potrjeni z metodo sekvenciranja.

Analiza pozitivnih vzorcev PCR testov bo sicer potekala še dalje in sicer bodo laboranti za angleško različico analizirali vsak deseti pozitivni vzorec.

Hitri antigenski testi dovolj zanesljivi

Žohar Čretnikova pa je povedala tudi, da so po navodilu ministrstva za zdravje pristopili k verifikaciji hitrih antigenskih testov za namen množičnega testiranja. Namen verifikacije je bil preveriti, ali analitske sposobnosti teh testov dosegajo navedbe proizvajalca, nacionalna poročila in priporočila Svetovne zdravstvene organizacije. Preverjali so tako občutljivost in specifičnost testa, še posebej v skupini brezsimptomnih bolnikov.

Strokovnjaki so ugotovili, da se je test v vseh skupinah izkazal za dovolj specifičnega in občutljivega. Bolje deluje sicer pri bolnikih z visokim virusnim bremenom, a je iskanju takih tudi bolj namenjen.