»Konstruktivna nezaupnica bo vložena«

Karl Erjavec priznava, da je bilo v KUL "nekaj vznemirjenja"

Mihael Korsika
29. 1. 2021, 20.20
Deli članek:

»Konstruktivna nezaupnica bo vložena,« je v pogovoru za Novice Svet24 zatrdil predsednik Desusa Karl Erjavec. Ob tem priznava, da je bilo v Koaliciji ustavnega loka »nekaj vznemirjanja« zaradi dvoumnega sporočila poslancev Desusa. Levica je zelo nezadovoljna s tem, kako se v zadnjih dneh dela v KUL.

Šimen Zupančič/M24
Predsednik Desusa pravi, da bo predlog konstruktivne nezaupnice zagotovo vložen.

Koordinator Levice Luka Mesec je včeraj poudaril, da so bili v Levici od začetka stoodstotno konstruktiven partner Koalicije ustavnega loka, a se zadeva po njegovi oceni vleče predolgo. Kot je dejal, umazanega perila ne bo pral javno, a je zelo nezadovoljen s tem, kako se v zadnjih dneh dela v KUL.

Po njegovih navedbah si vsi želijo ali si prizadevajo, da bi lahko bila konstruktivna nezaupnica vložena čim prej, da se preštejejo. Ob tem je napovedal, da se bodo partnerji KUL o dogajanju v svojih vrstah pogovorili na prvem sestanku prihodnji teden. »Tam se bo tudi treba odločiti, kako naprej,« je dodal Mesec.

Ali ima Erjavec še podporo Levice?

Po sestanku prihodnji teden bo, kot pravi, odgovoril tudi na vprašanje, ali ima predsednik Desusa Karl Erjavec še zaupanje Levice oziroma ali je po njihovem mnenju še vedno najprimernejši kandidat za predsednika potencialne vlade.

Predsednik Desusa Karl Erjavec je že pred nastopom Mesca v pogovoru za Novice Svet24 dejal, da ima podporo vseh strank KUL. »Projekt gre naprej. Konstruktivna nezaupnica bo vložena,« je v pogovoru za Svet24 zatrdil Erjavec. Ob tem je ponovil, da morajo biti za glasovanje izpolnjeni pogoji. Stranke LMŠ, SD, Levica, SAB in Desus bodo po njegovih napovedih v prihodnjih dneh v parlamentarno proceduro vložile predlog za spremembo poslovnika državnega zbora.

»Da bodo tisti, ki so zaradi covida-19 v samoizolaciji, imeli možnost glasovanja. Državljani imajo možnost glasovati na parlamentarnih volitvah tajno, tudi če so bolni ali v bolniškem staležu. Volilna zakonodaja omogoča, da pride volilna komisija in se to opravi, zato ne vidim nobenega posebnega razloga, da takšnega sistema ne bi uredili tudi za poslance, ko uresničujejo svojo ustavno pravico, ko gre za tajno glasovanje,« meni Erjavec. V primeru neuspeha pri spremembi poslovnika pa je Erjavec napovedal njegovo ustavno presojo.

Koalicija ustavnega loka po njegovih besedah z vložitvijo predloga konstruktivne nezaupnice ne bo čakala do spremembe poslovnika. »Računam, da bo v kratkem prišlo do takšne okoliščine, ki bo omogočala, da bodo na glasovanju prisotni tisti poslanci, ki podpirajo konstruktivno nezaupnico,« je dejal predsednik Desusa. Ob tem sicer priznava, da je bilo v KUL »nekaj vznemirjenja«, ker je bila izjava poslanske skupine oziroma poslancev Desusa glede njihovega prihodnjega predloga po besedah Erjavca precej dvoumna.

Člani poslanske skupine Desus so v torek sporočili, da so se poenotili, da bodo še naprej delovali v eni poslanski skupini. O tem, ali bodo v prihodnje opozicija ali bodo sodelovali s koalicijo, pa se niso pogovarjali. O tem bo tekla beseda na torkovem sestanku poslanske skupine z vodstvom stranke. »Kot predsednik stranke pričakujem, da bodo glede na to, da so enotni, še naprej poslanci stranke Desus in da bodo spoštovali odločitve in usmeritve stranke,« je še dejal.

SD: Projekt ne gre po pričakovanjih

O vložitvi konstruktivne nezaupnice je v sredo popoldne spregovorila tudi predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon. Tri mesece in pol po prvi javni napovedi vložitve konstruktivne nezaupnice s strani KUL, je Fajonova preostale partnerje pozvala, naj razmislijo o nadaljnjih korakih. »Očitno je, da projekt konstruktivne nezaupnice ne gre po pričakovanjih,« je v izjavi za javnost ugotavljala Fajonova.

Pri tem se je navezala na dogajanje v Desusu, saj njihovi poslanci, čeprav je stranka pristopila h KUL, dajejo različna sporočila, zato si želi čim prej vedeti, na kateri strani je Desus. Slabo uro pozneje je pred novinarje stopil še predsednik največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec, ki je prav tako dejal, da je za njegovo stranko ključno, da se razjasni in ugotovi, kdo je na kateri strani. Predsednik LMŠ je ponovil, da Erjavca v normalnih političnih okoliščinah sicer ne bi podprli. V normalnih razmerah mandatarja namreč po njegovih besedah ponudi tisti, ki ima največ poslancev v določnem bloku, a so že poleti nekateri v KUL povedali, da ga v tem mandatu na tem mestu ne vidijo več. To je upošteval, saj ne želi biti ovira za novo vlado, zato so se v LMŠ odločili za Erjavca.

Šarec sicer ocenjuje, da je Erjavec storil vse, kar je napovedal, »poslancev pa verjetno ne more prisiliti v nobeno stvar«. Zdaj morajo po Šarčevih besedah počakati, da se v Desusu pogovorijo, kako naprej.