po okužbi s koronavirusom

V Sloveniji v dveh mesecih število otrok z večorganskim vnetnim sindromom dvakrat višje kot v tujini

A.S.
29. 1. 2021, 20.04
Posodobljeno: 29. 1. 2021, 20.12
Deli članek:

Trenutno na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana zdravijo enega otroka z večorganskim vnetnim sindromom in približno do dva otroka dnevno z izpuščaji, povezanimi z boleznijo covid-19.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Spomnimo: Pred dnevi je v Zagrebu zaradi večorganskega vnetnega sindroma umrl 11-letni deček. 

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so že pred dnevi sporočili, da so obravnavali več otrok z večorganskim vnetnim sindromom (MIS-C) in vnetjem drobnih žil, povezanim s covidom-19.

Pri prvem gre za izrazito težko sistemsko vnetno reakcijo, v sklopu katere so lahko prizadeti različni organski sistemi. MIS-C se pojavi dva do šest tednov po preboleli okužbi s SARS-CoV-2 in je trenutno v Sloveniji najpogostejša imunsko posredovana (neinfektivna) vnetna bolezen pri otrocih, hospitalizacija pa traja približno 14 dni. 

Do 21. januarja so na pediatrični kliniki obravnavali 24 otrok z MIS-C. Izmed njihovih bolnikov so bili trije zdravljeni v intenzivni terapiji, pri vseh bolnikih pa so uspeli doseči umiritev vnetja.

Visoka temperatura, kožni izpuščaji, otekanje nekaterih delov udov, ...

Tadej Avčin z ljubljanske pediatrične klinike je za oddajo Premagajmo covid na nacionalni TV Slovenija podrobneje pojasnil, da je za večorganski vnetni sindrom značilno izrazito hudo močno vnetje, ki se začne nenadoma, kaže pa se z visoko temperaturo, običajno so pridruženi kožni izpuščaji, tudi otekanje nekaterih delov udov, otekle in pordele očesne veznice, pri nekaterih otrocih se pojavijo bolečine v trebuhu, tudi driska in bruhanje. 

Večina ni imela simptomatske okužbe

Avčin je dejal, da so z ultrazvokom srca pri 80 odstotkih takšnih bolnikov opazili izrazito prizadetost srčne mišice, redkeje so prizadeti ostali notranji organi, kot so ledvice, pljuča ali trebušna slinavka (slednje so zaznali pri četrtini oziroma tretjini otrok). Trenutno na Pediatrični kliniki v Ljubljani zdravijo enega bolnika z večorganskim vnetnim sindromom in približno do dva otroka dnevno z izpuščaji, povezanimi z boleznijo covid-19. Večina teh otrok je bila predhodno zdravih in niso imeli nobene kronične bolezni, je pojasnil Avčin. Dodal je, da večina otrok, ki je zbolela za večorganskim vnetnim sindromom, pred tem ni imela simptomatske okužbe s covid-19: 20 do 25 odstotkov jih je prebolelo bolezen v blažji obliki, v časovnem oknu dva do šest tednov po preboleli okužbi pa je prišlo do izrazitega večorganskega vnetja, pri ostalih 75 odstotkih otrok pa pred tem ni bilo nobenih kliničnih simptomov, okužba je bila v teh primerih ugotovljena serološko (v krvi so imeli protitelesa). 

Novembra in decembra število otrok z večorganskim vnetnim sindromom dvakrat višje kot v tujini

V novembru in decembru so v Sloveniji vsak mesec zdravili približno 10 novih otrok z večorganskim vnetnim sindromom, kar je približno dvakrat višja številka kot v državah, ki so bile izrazito prizadete z epidemijo covid-19, je potrdil Avčin. V januarju so zdravili pet novih otrok, kar je primerljivo z državami v tujini, v novembru in decembru pa so bile številke dvakrat višje.