Vnetja

Covid-19 ne prizanaša niti otrokom: takšne dolgoročne posledice so opazili v UKC Ljubljana

J.P.
21. 1. 2021, 15.59
Posodobljeno: 21. 1. 2021, 16.07
Deli članek:

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da so obravnavali več otrok z večorganskim vnetnim sindromom (MIS-C) in vnetjem drobnih žil, povezanim s covidom-19.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pri eni bolnici je po preboleli okužbi s SARS-CoV-2 prišlo do kožnega izpuščaja, odmrtja dela kosti in arterijske hipertenzije. Ta bolnica je imela pozitivno serologijo za SARS-CoV-2.

Pri prvem grem za izrazito težko sistemsko vnetno reakcijo, v sklopu katere so lahko prizadeti različni organski sistemi, najpogosteje srce, prebavila, koža in oči, nekoliko redkeje pa pljuča, ledvice in možgani. Do zdaj so na pediatrični kliniki obravnavali 24 otrok z MIS-C. »Vsi otroci so imeli pozitivno serologijo za SARS-CoV-2 s prisotnostjo nevtralizirajočih protiteles. MIS-C se pojavi zaradi prekomernega imunskega odziva. Naši bolniki z MIS-C so bili predhodno zdravi otroci brez kroničnih bolezni. 4 od 24 bolnikov je imelo simptomatsko okužbo s SARS-CoV-2 približno 1 mesec pred začetkom MIS-C. Pri 20/24 (83%) izmed naših bolnikov z MIS-C je okužba s SARS-CoV-2 potekala asimptomatsko in so imeli potrjeno okužbo na osnovi prisotnosti protiteles proti SARS-CoV-2. MIS-C je trenutno v Sloveniji najpogostejša imunsko posredovana (neinfektivna) vnetna bolezen pri otrocih. Hospitalizacija traja približno 14 dni,« so zapisali.

MIS-C se pojavi dva do šest tednov po preboleli okužbi s SARS-CoV-2. Podatkov glede dolgotrajnega poteka in možnosti ponovitve trenutno še nimajo. Po podatkih iz literature je smrtnost pri MIS-C 1,5 odstotka . Izmed njihovih bolnikov so bili trije zdravljeni v intenzivni terapiji, pri vseh bolnikih so uspeli doseči umiritev vnetja, dolgoročne posledice (predvsem s strani srca) bodo lahko ocenili šest mesecev od začetka bolezni.

Pri vnetju drobnih žil, povezanem s covidom-19, se najpogosteje pojavijo kožni izpuščaji, redkeje zapleti na drugih organskih sistemih. Vnetje drobnih žil, povezano s covidom-19 so ugotovili pri 14 otrocih. 20 odstotkov teh bolnikov je imelo pozitivno serologijo za SARS-CoV-2. »Teh izpuščajev prej nismo opažali in skupaj s kolegi iz tujine preučujemo domnevno vzročno povezanost. Za oceni, ali gre za ponavljajočo bolezen imamo trenutno premalo podatkov in so potrebne nadaljnje raziskave,« so še sporočili.