Brisanje sledi

Kdo je imel ključno vlogo pri dodelitvi državnega denarja Zavodu Iskreni?

Primož Cirman/Tomaž Modic/Vesna Vuković / necenzurirano.si
28. 1. 2021, 20.06
Deli članek:

Zakaj ministrstvo za delo skriva dokumentacijo o razpisu, na katerem je 130.200 evrov prejel Zavod Iskreni, ki je bil do lani v solastništvu ministra Janeza Ciglerja Kralja?

Sašo Švigelj
Dva od petih članov komisije, ki je med več kot sto prijavami kot enega od najboljših ocenila Zavod Iskreni, sta najtesnejša sodelavca Janeza Ciglerja Kralja in njemu neposredno podrejena.

Po razkritju Necenzurirano.si, da je 130.200 evrov državnega denarja za ranljive skupine prejel Zavod Iskreni, ki je bil do marca lani v solastništvu ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, so se na njegovem resorju odločili za kupovanje časa. 

V uredništvu Necenzurirano.si tako že od sredine prejšnjega tedna čakajo na dokumentacijo o razpisu, na katerega se je prijavilo 135 ponudnikov, ministrstvo za delo pa jih je izbralo sedemnajst. Med njimi je tudi Zavod Iskreni, s katerim minister Cigler Kralj še vedno sodeluje kot prostovoljec. Gre za zavod, ki je ideološko, politično in kadrovsko tesno povezan z NSi. V lasti ima tudi portal Domovina.je, ki je naklonjen sedanji vladi. Zavod je eden od osmih prijaviteljev, ki so dobili najvišji možni znesek sofinanciranja. Denar, ki ga je prejel na razpisu, tako predstavlja dobri dve tretjini vseh prihodkov zavoda iz leta 2019 (202.000 evrov). 

Iskreni.net/archive.org
Še do 18. januarja sta bila minister Janez Cigler Kralj in njegova soproga Klavdija Kralj navedena kot ena od voditeljev e-priprave na zakon, plačljivega programa, ki ga izvaja Zavod Iskreni. Minister zatrjuje, da od tega ni imel nobenih finančnih koristi.

Končni seznam projektov, katerim so namenjena finančna sredstva, je minister uradno dobil v roke v začetku januarja, dobre štiri mesece po tem, ko je njegova komisija že strokovno ocenila vloge.

Šele ti dokumenti bi dokončno potrdili ali ovrgli očitke o klientelizmu in korupciji pri razdeljevanju denarja za ranljive skupine. Razkrili bi, ali so na ministrstvu razpis že od samega začetka vodili tako, da so izbrali Zavod Iskreni. Z ministrstva so necenzurirano.si sporočili, da jim bodo na njihovo zahtevo odgovorili v zakonskem roku 20 delovnih dni. Pred tem so v Zavodu Iskreni očitno poskušali prikriti, da minister z njimi še vedno sodeluje. Še prejšnji teden je bilo tako na njihovi spletni strani mogoče prebrati, da je Janez Cigler Kralj voditelj e-priprave na zakon, ene od delavnic zavoda, dan po objavi prvega prispevka pa so to objavo že umaknili. Bil je tudi pisec besedil na spletni strani Iskreni.net in še pred desetletjem tudi predstavnik zavoda za odnose z javnostmi.

Včeraj so na Necenzurirano.si objavili nove podatke, ki razkrivajo, da so imeli ključno vlogo pri razpisu ljudje iz najožjega kroga Janeza Ciglerja Kralja.

Iskreni.net
Dan po razkritju na Necenzurirano.si, da je na javnem razpisu ministrstva za delo do denarja prišel Zavod Iskreni, ki je bil v solasti Janeza Ciglerja Kralja, so na spletni strani izbrisali vse sledi o ministrovem vodenju e-priprave na zakon.

Prijave ocenjevali ministrovi najožji sodelavci 

Na ministrstvu za delo so v zadnjih dneh poudarjali, da je o prejemnikih denarja odločala razpisna komisija. »Prepričan sem, da je razpisna komisija ravnala strokovno,« je zatrjeval Janez Cigler Kralj. Razpis je tako v imenu ministrstva vodila petčlanska komisija. Točkovala je prijave in ministru poslala končni seznam prejemnikov. Čeprav je šlo uradno za strokovno komisijo, vsi njeni člani prihajajo z ministrstva za delo. Še več, kar trije od petih članov komisije so povezani s Ciglerjem Kraljem.

Iskriva.si
Predsednica razpisne komisije je bila Mateja Softić, članica kabineta ministra Janeza Ciglerja Kralja. Softićeva je pred tem delovala v okviru zavoda Iskriva, ki se ukvarja s pomočjo pri prijavi na razpise.

Predsednica komisije Mateja Softić je članica njegovega kabineta, v katerem je zaposlena na ministrovo zaupanje, torej za čas mandata Ciglerja Kralja. Po informacijah Necenzurirano.si je Softićeva dolgoletna osebna prijateljica Mojce Erjavec, vodje ministrovega kabineta. Erjavčeva je predsednica občinskega odbora NSi na Ravnah na Koroškem. Leta 2018 je tam kandidirala za županjo s podporo NSi in SDS. Pred državnozborskimi volitvami je v kampanji pomagala NSi in Ciglerju Kralju. V letih pred tem sta Softićeva in Erjavčeva skupaj sodelovali pri najmanj enem projektu. 

Iz ministrovega kabineta prihaja tudi drugi član komisije Miha Paternoster, ki je enako kot Softićeva zaposlen na zaupanje. Oba pred tem na ministrstvu nista bila zaposlena. Tretja članica komisije je bila Sabina Rupnik Suhadolnik, ki prihaja z direktorata za družino. Na ministrstvo je prišla pred kratkim. Njena stična točka s Ciglerjem Kraljem so skavti, kjer je bila več kot desetletje mladinska voditeljica. V tej organizaciji je tudi aktualni minister za delo deloval vrsto let. Leta 2006 je recimo kot predstavnik Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) nastopil na novinarski konferenci ob prihodu luči miru iz Betlehema v Slovenijo. 

Iskreni.net
Leta 2010 so v Zavodu Iskreni Janeza Ciglerja Kralja predstavljali kot svojega predstavnika za odnose z javnostmi.

Zakaj je ocenjevanje trajalo tri mesece

Po informacijah Necenzurirano.si je komisija svoje delo zaključila že do konca septembra. »Strokovno ocenjevanje vlog na podlagi pogojev« je tako opravila že na seji 26. avgusta. Zakaj je torej ministrstvo rezultate razpisa sporočilo šele v začetku januarja? Ker se je takrat zapletlo z rezultati točkovanja. Na ministrstvu naj bi namreč ugotovili, da je zaradi napačno zasnovanega načina ocenjevanja preveč projektov dobilo enako, največje število točk. Seznam so se zato odločili vnovič prečistiti.

V mesecu dni po tem se je komisija sestala še trikrat; 28. septembra je še enkrat ugotovila, da 122 vlog izpolnjuje zahtevane pogoje, zato jih je uvrstila v postopek ocenjevanja. Po informacijah necenzurirano.si naj bi več prijaviteljev že pred tem izvedelo, da jih je ministrstvo uvrstilo med prejemnike denarja, a so nato s seznama izpadli. Tik pred koncem leta, 22. decembra, se je komisija sestala še zadnjič. Iz dokumenta strokovne komisije je razvidno, da je takrat ministru predlagala izbiro sedemnajstih prejemnikov.