Iz rdeče v črno

V ponedeljek šolanje na daljavo za vse; v torek v šole spet le v regijah, ki niso črne

L.K.
28. 1. 2021, 14.46
Posodobljeno: 28. 1. 2021, 16.50
Deli članek:

Stanje se dnevno spreminja. Pristojni odločitve preverjajo tedensko.

Vanesa Jaušovec
Tako je potekalo testiranje učiteljev na OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici.

Po tistem, ko je postalo znano, da se osnovne šole v zasavski in obalno-kraški regiji s ponedeljkom vračajo na pouk na daljavo, saj sta se regiji vrnili v črno fazo, je pred mikrofone stopila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Ta je uvodoma dejala, da so se že pred dvema dnevoma, ko so odprli vrata nekaterih šol, zavedali, da bi se jim lahko zgodilo kaj takega.

Nujno varstvo

Vrtci v rdečih regijah morajo v ponedeljek testiranje zaposlenih organizirati tekom celega dne, da bo lahko potekalo varstvo vseh otrok, je zapisano v okrožnici, ki so jo danes prejeli vrtci in šole.

Od ponedeljka dalje bo torej pouk v osnovnih in glasbenih šolah v jugovzhodni, goriški, posavski, obalno kraški in zasavski regiji potekal na daljavo. Vrtci bodo zagotavljali zgolj nujno varstvo. Novost je nujno varstvo v šolah za učence prvega triletja, in sicer za tiste učenke oziroma učence, katerih oba starša ali starš samohranilec zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, ki jih navaja zakon o kritični infrastrukturi, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski ali policiji.

Nujno varstvo na šolah bodo izvajali strokovni delavci, ki niso razredniki in ki ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom. Nujno varstvo bodo šole lahko zagotavljale tudi s pomočjo najetih študentov.

V ponedeljek testiranje

Za tiste zaposlene v šolah, ki bodo od ponedeljka dalje izvajali nujno varstvo šolarjev prvega triletja, je tako s ponedeljkom obvezno tudi testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

V osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami bo tudi prihodnji teden pouk potekal enako kot doslej. Bodo pa vsi zaposleni morali v ponedeljek opraviti testiranje.

V regijah, ki niso črne, se pouk za prve tri razrede osnovne šole nadaljuje 2. februarja. V ponedeljek, ko se bo znova izvajalo množično testiranje, pa se bodo šolali na daljavo.

Na testiranje bodo v ponedeljek morali tudi tisti zaposleni v šolah v črnih regijah, ki bodo skrbeli za nujno varstvo otrok do 3. razreda. Ministrica je pojasnila, da bodo nujno varstvo opravljali tisti učitelji, ki niso razredniki in nimajo pouka na daljavo. Šole bodo nujno varstvo lahko zagotovile tudi s pomočjo študentov.