zaradi pojava novih sevov

WHO: V Evropi je še prezgodaj za sproščanje ukrepov

A.S./STA
28. 1. 2021, 14.00
Posodobljeno: 28. 1. 2021, 14.06
Deli članek:

Evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes opozoril, da je zaradi pojava novih različic novega koronavirusa in visoke stopnje prenosa okužb še prezgodaj za sproščanje ukrepov v Evropi, čeprav je v več državah upadlo število okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia
Po podatkih WHO so v evropski regiji, v katero sodijo tudi Rusija in srednjeazijske države, cepljenje začeli v 35 državah (fotografija je simbolična).

Direktor evropskega urada WHO Hans Kluge je na virtualni novinarski konferenci danes dejal, da je v 30 od 53 evropskih držav prišlo do pomembnega upada 14-dnevne kumulativne incidence, da pa je še vedno stopnja prenosa okužb z novim koronavirusom po Evropi zelo visoka. To vpliva na zdravstvene sisteme in obremenjuje storitve, zato je še prezgodaj za sproščanje ukrepov, je povedal. Izpostavil je tudi, da so samo pri treh odstotkih prebivalcev v evropski regiji WHO že potrdili okužbo z novim koronavirusom, tako da so območja, ki so že bila močno prizadeta v pandemiji, lahko znova močno prizadeta. Sedanje razmere je opisal kot "pandemični paradoks". Medtem ko cepljenje proti covidu-19 prinaša izjemno upanje, pomenijo nove različice novega koronavirusa večjo negotovost in tveganje, je dejal.

Cepljenje začeli v 35 državah

Po podatkih WHO so v evropski regiji, v katero sodijo tudi Rusija in srednjeazijske države, cepljenje začeli v 35 državah. Različico koronavirusa, ki so jo najprej ugotovili v Veliki Britaniji, so potrdili v 33 državah, južnoafriško pa v 16. Po podatkih AFP, ki ne vključujejo nekaterih srednjeazijskih držav, so v zadnjem tednu v evropski regiji potrdili več kot 1,421 milijona novih okužb, kar je deset odstotkov manj kot v tednu pred tem. 

Nekaj dni pred prvo obletnico prvega potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom v Evropi je Kluge kot "jasno prednostno nalogo" izpostavil "prekinitev verig prenosa okužb". Opozoril je še, da je vpliv pandemije na duševno zdravje tako velik, da je slabo psihično zdravje postalo "vzporedna pandemija". Navedel je podatke mednarodne organizacija za delo ILO, ki kažejo, da polovica starih med 18 in 29 let ter dobrih 20 odstotkov zdravstvenih delavcev trpi zaradi tesnobe in depresije.