Tako to ne gre

Zdravstvena inšpektorica Potza opozorila, pred šolami se zdaj zbirajo in družijo skupine staršev

S.R.
28. 1. 2021, 11.39
Posodobljeno: 28. 1. 2021, 11.47
Deli članek:

Tokratno tedensko poročilo inšpekcijskih služb ni postreglo s kakšnim pretresljivim primerom kršitve, a je inšpektorjem na uho prišlo dogajanje, ki ni primerno za ta temačen čas epidemije.

Bobo
Tako je pravilno, treba je ohranjati varnostno razdaljo (fotografija je arhivska).

Zdravstvena inšpektorica Deana Potza je danes predstavila tedensko poročilo o izvedenih inšpekcijskih nadzorih, povezanih s preprečevanjem širjenja nadležnega koronavirusa. V tednu od 18. do 24. januarja so inšpekcijske službe skupno opravile 3740 nadzorov ter izrekle 34 prekrškovnih sankcij, 335 opozoril in 126 upravnih ukrepov. Potza tokrat ni postregla s posebno izstopajočimi kršitvami.

Cepilna mesta

Prioritetno so sicer še naprej izvajali nadzor nad izvajanjem cepljenja, kjer so med 20. in 22. januarjem dodatno nadzirali 52 cepilnih mest. Po navedbah Potze so tokrat ugotovili, da je 51 izvajalcev cepilo v skladu z nacionalno strategijo cepljenja, pri enem, gre za Zdravstveni dom Nova Gorica, pa so ugotovili, da so cepili tudi mimo vrste, torej osebe, ki niso v prednostnih skupinah strategije. Sicer pa so v primeru nadzora nad cepljenjem doslej izdali sedem ureditvenih odločb, in sicer v splošnih bolnišnicah Nova Gorica, Novo mesto in Jesenice ter zdravstvenih domovih Nova Gorica, Domžale, Velenje in Grosuplje.

Zbirajo se pred šolami

Je pa inšpektorica Potza izpostavila eno tegobo, ki se je pojavila ob ponovnem odprtju šol in vrtcev. Po dolgem času so se otroci prve tiade spet lahko vrnili v šole, kar pa hkrati pomeni tudi, da so se pred šolami po dolgem času srečali nekateri starši. Da so se otroci vrnili v šole, je po mnenju Potze dobrodošlo, ni pa dobrodošlo, da se zdaj pred šolami družijo njihovi starši. »Bili smo obveščeni, da pred šolami in vrtci zdaj pogosto prihaja do druženja skupin staršev oziroma skrbnikov,« je poudarila Potza, ki potrebo po druženju sicer razume, a starše vseeno poziva, naj komunicirajo na varen način ter upoštevajo veljavne zaščitne ukrepe in priporočila. Hkrati je opozorila, da še vedno velja omejitev zbiranja ljudi.