Ugotovitve Instituta Jožef Stefan

O zaščitnih maskah: katere so najbolj primerne in kako se obnesejo tiste z oznakama N95 in KN95

L.K.
22. 1. 2021, 12.14
Posodobljeno: 22. 1. 2021, 12.16
Deli članek:

Zaščitne maske, bariera med nami in našim okoljem

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Maske so postale del našega vsakdana. Z njimi preprečujemo širjenje virusa v svojem okolju. To je še posebej pomembno pri asimptomatskih pacientih, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 poudaril dr. Anton Gradišek z Instituta Jožef Stefan.

Za pralne ni enoznačnega odgovora

Gradišek je predstavil nekaj mask, kot jih poznamo. Med celoobrazne sodijo plinske maske in skafandri. Med polobrazne oziroma respiratorje pa tako imenovane FFP maske. Maske FFP2 filtrirajo 94 odstotkov drobnih delcev, maske FFP3 pa 99 odstotkov drobnih delcev iz zraka. Maske z oznakama N95 oziroma KN95 so po ameriških in kitajskih standardih oznake, ki približno ustrezajo maskam tipa FFP2, je pojasnil Gradišek. Maske FFP3 z ventilom niso primerne, je poudaril, saj gre zrak ob izdihu ven skozi ventil, ki nima filtra.

Osnovni namen medicinskih oziroma kirurških mask ni filtracija delcev, a njihov material to vseeno zadovoljivo opravlja. V primerjavi s FFP2 maskami se obrazu slabše prilegajo.

Za konec pa še pralne maske. Kot je dejal Gradišek, je njihova učinkovitost odvisna od kroja, materialov in števila slojev. Kot neprimerno je izpostavil tetra blago in poudaril, da naj bodo večslojne.