protokol testiranja za učitelje

Testiranje učencev na koronavirus? "Zelo možno, da bo to naslednji korak"

A.S.
22. 1. 2021, 11.59
Posodobljeno: 22. 1. 2021, 11.59
Deli članek:

Na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je pred kamere stopila generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Vesna Kerstin Petrič in spregovorila o protokolu testiranja za učitelje, ki se začne v ponedeljek.

Bobo
Prihodnji torek se v šolske klopi vračajo učenci prvega triletja.

Izboljšanje epidemiološke situacije v posameznih regijah je omogočilo, da se bodo otroci od ponedeljka dalje lahko po starostnih skupinah vračali v vrtce in šole. Petričeva je na samem začetku izpostavila, da je eden ključnih ukrepov, ki ga priporočajo tako pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in Evropskem centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter tudi vse slovenske strokovne inštitucije ravno testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pred začetkom pouka in nato periodično vsaj enkrat na teden.

Ministrstvo za zdravje je na pobudo in v sodelovanju z ministrstvom za šolstvo pripravilo tako protokol za testiranje zaposlenih v vrtcih in šolah kot tudi protokol za testiranje univerzitetnih učiteljev.

V primeru negativnega testa bodo s poukom začeli v torek

"Samo testiranje ne bo dovolj, če se ne bomo tako v šolah in vrtcih kot sicer držali vseh ukrepov, predvsem pa tega, da ob najmanjšem znaku okužbe ostanemo doma in se izoliramo, to so nujni pogoji, da nam bo uspelo otroke obdržati v šolah," je danes opozorila Petričeva. 

V ponedeljek se bodo na okužbo s koronavirusom testirali vzgojitelji in učitelji prvih treh razredov osnovne šole v regijah, kjer epidemiološka situacija to dopušča. V primeru, da bo test negativen, bodo s poukom začeli v torek. Tisti s pozitivnim rezultatom pa se bodo takoj odpravili domov v samoizolacijo. "Seveda ne z javnim prevozom," je ob tem opozorila Petričeva.

Testiranje bo potekalo skladno z dogovorom med šolo in zdravstvenim domom, o tem kdaj in kje, naj se zglasijo vzgojitelji in učitelji, pa jih bo obvestilo vodstvo njihove šole. Petričeva je ob tem dejala, da so se za "fleksibilen način odločili, ker se okoliščine na lokalni ravni razlikujejo in je nekje bolj primerno, da se testiranje izvede v zdravstvenem domu, drugje pa se lahko organizira v šoli oziroma v dogovoru z lokalno skupnostjo na posebej določenem prostoru".

Tudi pooblaščene mobilne enote

Zdravstveni domovi so koordinator testiranja na območju, ki ga pokrivajo, pri tem pa lahko k sodelovanju povabijo tudi koncesionarje. Tam, kjer bo število potrebnih testiranj preveliko ali gre za zelo oddaljene šole oziroma vrtce, bodo na ministrstvu zagotovili sodelovanje pooblaščenih mobilnih enot. Šole in zdravstveni domovi se bodo tudi dogovorili, kako naj zaposleni prihajajo na testiranje, da ne bo nepotrebnih vrst. Večina zdravstvenih domov je dobro pripravljenih, je dejala Petričeva.

Včeraj so o testiranju že obveščali tudi župane, v šolstvu pa so v začetku tega tedna z okrožnico obvestili vse ravnatelje. Informacije bodo posredovale tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), njihovi kontakti pa bodo objavljeni na spletni strani ministrstva za zdravje.

Testiranje za zaposlene v višjem šolstvu bo potekalo vzporedno

Testiranje za zaposlene v višjem in visokem šolstvu bo potekalo vzporedno in sicer bo organizirano s pomočjo mobilnih enot v vseh krajih, kjer se univerzitetni programi izvajajo. Tudi v tem primeru bo zaposlene o lokaciji obveščalo pristojno ministrstvo.

Ali je testiranje obvezno? 

Petričeva je odgovorila tudi na vprašanje, ali je testiranje za šolnike obvezno: "Noben medicinski postopek ne more biti obvezen, če ga ne določa zakon, vendar ob tem, da gre lahko za prenos okužbe v šolskem prostoru, tisti, ki se ne bo testiral, ne more v živo izvajati pouka. To je tisto, kar je želela včeraj povedati ministrica. Žal bo moral izvajati neke druge naloge od doma, pouka v živo pa ne". 

Direktorica direktorata je komentirala tudi morebitno testiranje učencev na koronavirus. "Testiranje učencev je nekaj, o čemer trenutno razpravlja cela Evropa. V nekaterih državah so s testiranjem že začeli. Mislim, da je vredno čakati, da vidimo, kakšen je izplen takšnega testiranja, da se bomo za to odločili tudi v Sloveniji. Je pa zelo možno, da bo to naslednji korak," je zaključila".