končno

Biden se bo z Rusijo skušal dogovoriti za podaljšanje protijedrske pogodbe

B.K.
22. 1. 2021, 12.35
Posodobljeno: 22. 1. 2021, 12.40
Deli članek:

Pogodba o omejevanju strateškega jedrskega orožja med ZDA in Rusijo bo potekla v začetku februarja. Novi ameriški predsednik si za razliko od njegovega predhodnika želi njenega podaljšanja.

Profimedia
Po ocenah Stockholmskega mednarodnega mirovnega raziskovalnega instituta (Sipri) je na svetu okoli 13.400 kosov jedrskega orožja.

Novi predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden bo Kremelj zaprosil za petletno podaljšanje pogodbe o omejevanju jedrskega orožja New START, ki se izteče 5. februarja letos. S tem je obrnil politiko njegovega predhodnika Donalda Trumpa, ki kljub večkratnim pozivom ruskih oblasti ni želel pristopiti k podaljšanju pogodbe.

O nameri Bidnove administracije je javnost včeraj obvestila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki: "Predsednik je bil že dle časa jasen glede tega, da je pogodba New START v interesu nacionalne varnosti ZDA. To podaljšanje je še bolj smiselno zdaj, ko imamo z Rusijo konflikten odnos," je dejala Psaki.

Kremelj je medtem pozdravil Bidnov predlog. "Rusija je za ohranitev Novega Starta in podaljšanje te pogodbe, da bi pridobili čas za pogovore. Lahko samo pozdravimo politično voljo za podaljšanje tega dokumenta," je po poročanju STA dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov. Dodal je, da "je vse odvisno od podrobnosti tega predloga", ki ga morajo še preučiti. Komentirali ga bodo, potem ko bodo vedeli, kaj Američani predlagajo.

Pogodbo o omejevanju jedrskega orožja New Start sta leta 2010 podpisala takratna predsednika Barack Obama in Dmitri Medvedev.  Pogodba omejuje število razporožljivih strateških jedrskih konic na 1550 na državo. prav tako omejuje število raket in bombnikov, ki lahko te konice nosijo.

Rusija je že dlje časa opozarjala, da se bo pogodba kmalu iztekla in da je njeno podaljšanje v interesu globalne varnosti. kljub temu administracija nekdanjega ameriškega predsednika Trumpa k podaljšanju pogodbe ni hotela pristopiti.