Avstrijci oklevajo

Bodo šole zaprte kar do zimskih počitnic?

C.E.
12. 1. 2021, 13.06
Posodobljeno: 12. 1. 2021, 13.41
Deli članek:

Slovenska vlada pri odločanju o koronaukrepih pogleduje tudi k sosedom. V Avstriji se naj bi vlada odločila za podaljšanje šolanja na daljavo.

Reuters
Fotografija je simbolična
V Sloveniji ta teden ni možnosti, da bi sedemdnevno povprečje okužb padlo pod 1350, s čimer bi zadostili kriteriju za prehod v rdečo fazo, ki omogoča odpiranje šol.

V Avstriji so načrtovali normalen zagon pouka v osnovnih in srednjih šolah 18. januarja. Čeprav se zavedajo, da je šolanje na daljavo manj učinkovito od normalnega šolskega procesa, pa je odločevalce prestrašila domnevno bolj nalezljiva različica seva koronavirusa, tako imenovani angleški sev, ki so ga v manjših količinah detektirali tudi v Avstriji, v Sloveniji pa ga še niso. Število dnevnih okužb pri naših sosedih sicer ne narašča. V ponedeljek so jih na primer zabeležili 1575, približno 200 manj v Sloveniji, ki ima štirikrat manj prebivalcev.

Kronenzeitung poroča, da bo vlada najverjetneje podaljšala ukrep šolanja na daljavo vse do zimskih počitnic, ki se ne začnejo v vseh deželah na isti dan. Na Dunaju in v Spodnji Avstriji se enotedenske počitnice začnejo 1. februarja, 8. februarja sledijo na Gradiščankem, Koroškem, Salzburškem, Tirolskem, Predarlskem in 15. februrja v Zgornji Avstriji in na Štajerskem.

Ker so tudi v Avstriji okužbe neenakomerno razporejene po deželah, obstaja možnost regionalnega pristopa, to pomeni, da bi v epidemiološko boljših deželah prej začeli s poukom v šolah.

Po odprtju šol bodo izvajali redno tedensko testiranje vseh učencev. Gre za tip hitrih testov, pri katerih testne paličice ni potrebno vtakniti globoko, ampak zgolj centimeter, dva v nos. Otroci bi lahko takšen test ob ustreznih navodilih odraslih celo opravili sami. Rezultati bodo znani v 15 minutah.