Slab odziv

Minister Cigler Kralj razočaran nad odzivom v DSO-jih: za cepljenje se jih odloča premalo

L.K.
12. 1. 2021, 12.07
Posodobljeno: 12. 1. 2021, 13.56
Deli članek:

Razmere se umirjajo. Do izbruhov vseeno še prihaja, zanimanje za cepljenje je premajhno.

STA
Predvidoma 18. januarja bodo prejeli drugi odmerek cepiva.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 izrazil zadovoljstvo spričo dejstva, da se razmere v domovih starejših občanov v zadnjih tednih umirjajo. In dodal, da upa, da se bo ta trend nadaljeval, ko bodo stanovalci predvidoma 18. januarja prejeli še drugi odmerek cepiva.

Še prihaja do izbruhov

Vladni govorec Jelko Kacin: "Vlada ni zadovoljna z odzivom na cepljenje zaposlenih v zdravstvenih domovih in domovih za starejše."

Ob tem je postregel s podatkom, da je bilo v socialnovarstvenih zavodih cepljenih že skoraj 13.000 varovancev in zaposlenih – približno 9500 stanovalcev in nekaj čez 3000 zaposlenih, kar je četrtina zaposlenih v vseh domovih. Vseeno preventivnih ukrepov ne gre zanemariti, pomembno pa je tudi, da se še naprej izvajajo testiranja zaposlenih in stanovalcev.

Umirjanju epidemije navkljub se izbruhi novega koronavirusa v domovih za starejše občane še vedno dogajajo. Najbolj nedavni se je zgodil v Tolminu.

Preslab odziv

Je pa minister Cigler Kralj izrazil obžalovanje, da med zaposlenimi ni večjega zanimanja za cepljenje. Med zaposlenimi v 102 domovih za starejše občane je le 20 do 30 odstotkov takih, ki so se odločili za cepljenje. Kar je, kot je dejal, premalo, da bi stanovalcem lahko nudili zadostno varnost. Zato je vse zaposlene pozval, naj sprevidijo, da je njihovo delovno mesto ključno za skrb za stanovalce in za njihovo zaščito pred covidom-19.

Da bi jih spodbudili k cepljenju, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravlja posebno kampanjo, na motivacijskem gradivu pa delajo tudi na njegovem ministrstvu.

Lotili so se tudi nekaterih sistemskih rešitev. Ministrstvo bo podelilo koncesije za 1100 mest v domovih za starejše. 21 milijonov evrov so namenili za gradnjo 30 manjših enot za oskrbo starejših. Za prihodnji dve leti pa predvidevajo, da bodo v to področje vložili še 30 milijonov. Kot je navedel minister, so zagnali tudi projekte za pridobitev evropskih sredstev za gradnjo DSO.

"Naš odgovor niso samo koncesije," je k temu dodal Cigler Kralj. Pojasnil je, da želijo v prihodnje obdržati ravnovesje med državnimi in koncesijskimi DSO, teh je trenutno okoli polovica. "Zagotovili bomo podobno število mest v državnih domovih. Smelo smo zastavili načrt izgradnje petih domov in dokončanja dveh, ki so z gradnjo že začeli," je dodal. Pričakuje, da bo v kratkem na voljo dodatnih 2000 mest.