o cepljenju in hitrih testih

Marija Magajne: Z večjim obsegom hitrega testiranja bi lahko v naslednjih tednih odpirali nekatere dejavnosti

A.S.
4. 1. 2021, 12.20
Posodobljeno: 4. 1. 2021, 13.07
Deli članek:

Danes je pred kamere poleg vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina stopila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Spregovorila je o cepljenju proti covidu.19 in hitrem testiranju.

Bobo
Državna sekretarka je dejala, da je med ukrepi, ki pripomorejo k obvladovanju epidemije, tudi hitro testiranje.

Po strokovnih podatkih je po 14 dneh od prejema prvega odmerka cepiva zagotovljena vsaj 50-odstotna zaščita. Glede na to, da je veliko stanovalcev DSO okužbo prebolelo, cepili pa so jih 8000, bi jih bilo po 14 dneh od prvega odmerka imunih vsaj 4000, je dejala državna sekretarka. Tako bi precepljenost med oskrbovanci v DSO lahko imela vpliv na število hospitaliziranih v drugi polovici januarja. 

Marija Magajne je na samem začetku dejala, da so prvi odmerki cepiva že pošli, cepljenje pa se nadaljuje. Ena pošiljka cepiva z 16.575 odmerki je v Slovenijo prispela danes, namenjena bo predvsem cepljenju zaposlenih v zdravstvu. Naslednjo pošiljko pričakujejo prihodnji teden, namenjena bo starejšim osebam, ki ne bivajo v domovih za starejše občane (najprej starejšim od 80 let, nato starejšim od 70 let in tako naprej) in kroničnim bolnikom. Pri tem je Magajnejeva dejala, da bo vsak osebni ali splošni zdravnik vzpostavil prednostno listo cepljenja svojih bolnikov, vsak zdravnik bo tudi presodil, kateri od kroničnih bolnikov bodo imeli glede na bolnikovo splošno stanje prednost pri cepljenju.

Sekretarka je ob informacijah o cepljenju navedla tudi, da zaenkrat nimajo informacij o stranskih učinkih cepiva.

Odpiranje nekaterih dejavnosti?

Državna sekretarka je dejala, da je med ukrepi, ki pripomorejo k obvladovanju epidemije, tudi hitro testiranje. Ker je bilo pred novim letom med prebivalstvom za hitro testiranje na koronavirus veliko zanimanja, so se na ministrstvu za zdravje odločili, da to razširijo na stalne točke v lokalnih skupnostih.

Sekretarka je izpostavila, da je pri hitrem testiranju v primeru pozitivnega rezultata pozitivnost skoraj gotova, pri negativnem testu pa obstaja možnost lažne negativnosti. “Ne zanašamo se samo na en negativni test, če je ta v neskladju z našimi pričakovanji,” je opozorila. 

Z večjim obsegom testiranja bi v naslednjih dneh oziroma tednih po njenih besedah lahko prišlo do odpiranja nekaterih dejavnosti, prioritetno pa razmišljajo o vračanju otrok v šolske klopi. "Odvisno je tudi od tega, kako bodo na epidemijo vplivali božično-novoletni prazniki," je ob tem dejala sekretarka.