Stare zamere

FOTO: Kdo je ugrabil premožno francosko dedinjo? Na sodišču pisana druščina ...

S.R.
4. 1. 2021, 11.06
Posodobljeno: 4. 1. 2021, 11.08
Deli članek:

V Nici se danes začenja sojenje v primeru ugrabitve francoske dedinje in milijonarke Jacqueline Veyrac. Kolovodja druščine naj bi bil nekdanji vodja v njeni restavraciji, pomagala pa naj bi mu britanski vojak in zasebni detektiv, ki si je pred tem denarce služil kot paparac.

Profimedia
Jacqueline Veyrac je na piko vzel njen nekdanji zaposleni.

24. oktobra 2016 sta neznana moška v središču Nice kar z ulice ugrabila 80-letno milijonarko Jacqueline Veyrac, dedinjo luksuznega hotela Grand Hotel v Cannesu in lastnico prestižne restavracije La Reserve v Nici. Strpala sta jo v kombi, za volanom katerega je sedel njun pajdaš, ki je stopil na plin. Eden od ugrabiteljev ji je zagrozil, da mora biti tiho, sicer jo bodo umorili, pod prisilo je morala zaužiti tudi pomirjevalo. Z zavezanimi rokami in zamašenimi usti je nato dva dni prebila v vozilu, ki je bilo parkirano v eni od manj prometnih ulic. Poskušala je klicati na pomoč in tolkla po vratih, a je bilo vse zaman, dokler se ni drugo noč ujetništva slučajno mimo sprehodil nek pešec, ki jo je opazil in rešil. 

Reuters
Kraj, kjer je bil parkiran kombi, iz katerega je mimoidoči rešil milijonarko.

Stare zamere

V Nici se po poročanju francoskih medijev danes začenja sojenje 13 osebam, povezanim z ugrabitvijo. Glavni med osumljenci je Italijan Giuseppe Serena, nekdanji vodja v restavraciji La Reserve, ki ga je Veyracova odpustila leta 2009. Ta je do lastnice kuhal hude zamere. Obtožujejo ga, da je pred to ugrabitvijo leta 2016 načrtoval že prejšnji poskus ugrabitve Veyracove leta 2013, ki pa je na srečo spodletel. Z odkupnimo naj bi želel odpreti lastno restavracijo. Za idejnega vodjo operacije so ga med zaslišanji označili tudi drugi osumljenci. Serena, ki je na sojenje zadnja štiri leta čakal v priporu, obtožbe vztrajno zanika. 

Reuters
Veyracova je podedovala Grand Hotel v Cannesu, ki se kiti s petimi zvezdicami.

V ugrabitev je vpleten tudi 52-letni Britanec Philip Dutton, nekdanji vojak, ki je dejanje že priznal in ki naj bi sodeloval tudi v spodletelem poskusu ugrabitve leta 2013. Dutton je priznal, da je za izpustitev Veyracove zahteval 5 milijonov evrov odkupnine, od katerih bi moral sam prejeti 10 odstotkov. Po navedbah preiskovalcev naj bi 50 odstotkov v žep pospravil Serena, preostanek pa naj bi si razdelili preostali člani druščine. Med njimi se je znašel Luc Goursolas, nekdanji paparac, ki se je nato prelevil v zasebnega detektiva. Goursolasa obtožujejo, da je na avtomobil Veyracove namestil sledilno napravo. Ugrabitev naj bi nato izvedli trije domnevni člani ulične tolpe iz enega revnejših predelov Nice.