Od Šentilja do Kopra

Konec dnevnega prehitevanja za tovornjake

G.G./STA
4. 1. 2021, 09.22
Posodobljeno: 4. 1. 2021, 09.28
Deli članek:

Prepoved prehitevanja za težka tovorna vozila na avtocesti med Šentiljem in Koprom (A1) bo začela veljati s 15. januarjem, je na Twitterju zapisal Prometno-informacijski center za državne ceste.

Bobo
Fotografija je arhivska

Tovornjaki, težji od 7,5 tone, na avtocesti med Koprom in Šentiljem ne bodo smeli prehitevati med 6. in 18. uro. Bodo pa čez dan še vedno lahko prehitevali na odsekih, kjer so trije vozni pasovi, torej tudi pas za počasna vozila.

Po pojasnilih Darsa sicer že zdaj na nekaterih avtocestnih odsekih velja, da tovornjaki ne smejo prehitevati v času jutranje in popoldanske prometne konice. Ob tem je prehitevanje za tovornjake popolnoma prepovedano v predorih in na razcepih, pa tudi na nekaterih mestnih obvoznicah. Odseki, kjer je že zdaj v času prometnih konic prepovedano prehitevanje, so označeni s prometno signalizacijo, nadzor nad kršitvami pa izvaja policija. Globa za kršitelje znaša 300 evrov. 

Prepoved prehitevanja za tovornjake na avtocesti A1, ki je najbolj obremenjena s tovornim prometom, je v začetku lanskega novembra napovedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je ob tem poudaril, da bodo tako zagotovili boljšo pretočnost in večjo varnost.

Večjo varnost si je sicer obetati tudi po uvedbi avtocestne policije, ki bo po napovedih zaživela v začetku letošnjega leta.