dopolnilo

Državni zbor je STA le zagotovil financiranje

B.K./STA
30. 12. 2020, 07.00
Posodobljeno: 30. 12. 2020, 07.01
Deli članek:

Poslanci so sinoči s 44 glasovi za in 40 proti podprli dopolnilo k predlogu sedmega protikoronskega zakona, ki določa, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona STA izplača zaostale obveznosti za opravljanje javne službe in da se financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

STA
Državni zbor

Predlog dopolnila so vložili poslanci SMC. Vodja poslanske skupine Janja Sluga je danes pojasnila, da so se za dopolnilo odločili glede na ravnanje vladnega urada za komuniciranje (Ukom) in vsa pravna mnenja, ki so bila podana. Menijo tudi, da bi se javna služba STA morala financirati in da "Ukom nima pravice zahtevati od STA vsega, kar pač zahteva". "Nam se zdi, da je situacija ušla izpod kontrole, da je STA talec nekih osebnih zgodb," je dodala. Glede na vse pripombe zakonodajno-pravne službe, ki so bile podane na ukrepe v predlogu sedmega protikoronskega zakona, "tudi s pravnega vidika ne vidimo, da bi bila zadeva kaj posebej problematična", je dodala.

Dopolnilo določa, da se Slovenski tiskovni agenciji (STA) ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo, iz državnega proračuna države za leto 2021 za opravljanje javne službe zagotovijo sredstva v skladu s sprejetim poslovnim načrtom STA. Neizplačan znesek nadomestila za opravljanje javne službe v letu 2020 pa mora ustanovitelj zagotoviti iz proračuna države v sedmih dneh po uveljavitvi sedmega protikoronskega zakona.

Ukom je zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober in tudi za november, prav tako je zavrnil plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije za oktober in november.

Ukom je financiranje STA ustavil po tistem, ko od STA ni dobil vseh zahtevanih podatkov in dokumentacije. Na STA so mu jo namreč odrekli, saj so ocenili, da je z nekaterimi posegel v uredniško avtonomijo, do nekaterih pa lahko po zakonu o gospodarskih družbah dostopa le vlada kot edina družbenica. Pri tem so se sklicevali na pridobljeno pravno mnenje. Tudi služba vlade za zakonodajo ugotavlja, da je z zakonom o STA vzpostavljena neodvisnost STA v razmerju tudi do vlade, zahtevo po informacijah pa lahko ob sledenju zakonu postavi samo vlada. Ustavitev financiranja STA pa bi morala biti po mnenju vladne službe res skrajna sankcija, saj bi posledična ustavitev javne službe STA pomenila nezakonito stanje.

Vodstvo STA je v ponedeljek pozvalo predsednika vlade Janeza Janšo ter vse ministre, naj podprejo zahtevo kolektiva in nadzornega sveta STA za plačilo nadomestila za javno službo za opravljeno delo agencije v zadnjih mesecih tega leta. Izrazili so pričakovanje, da bo vlada znova vzpostavila financiranje STA za leto 2020 in podpisala letno pogodbo o financiranju javne službe STA v letu 2021.

Premier Janez Janša pa je v odzivu na poziv na Twitterju zapisal, da bodo pogodbene obveznosti do STA izpolnjene takoj, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo. Danes pa je na Twitterju navedel, da je novico o vložitvi dopolnila treba brati kot: "Vložili smo zakon, na podlagi katerega se lahko kršijo vsi ostali zakoni. Ko gre za prvorazredne, ki si izplačajo po 100.000 evrov na leto, ne sme biti ovir." Dodal je še zapis: "Ni kaj, vrhunci vladavine prava" in ključnik Zimbabve.