Epicenter na Hrvaškem

FOTO in VIDEO: Slovenijo je treslo! Čutili so ga povsod po državi, ustavili krško nuklearko, poslanci zbežali iz DZ

G.G./J.P.
29. 12. 2020, 12.24
Posodobljeno: 29. 12. 2020, 14.27
Deli članek:

Dvanajst minut čez 12. uro je kar močno streslo Slovenijo. Jedrsko elektrarno Krško so po potresu preventivno ustavili.

Hrvaški Rdeči križ
Stanje v Petrinji

Po ponedeljkovem potresu z magnitudo 5 in več popotresnih sunkih, ki so sledili minulo noč in danes zjutraj, je ob približno 12.20 uri na območju Siska in Petrinje sledil še eden, tokrat z magnitudo 6,3. Epicenter potresa je sicer bil v Petrinji, čutiti pa ga je bilo mogoče tudi v Sloveniji.

Tresenje tal je med drugim prekinilo obravnavo predloga sedmega protikoronskega zakona, poslanci so namreč stekli iz dvorane DZ.

Bobo
Poslanci so stekli na varno.

V UKC Ljubljana v osrednji bolnišnici niso zaznali posledic potresa.

EMSC
Epicenter potres z magnitudo 6,3 je bil v bližini Siska.

Po poročanju hrvaških medijev je Zagreb treslo več kot 20 sekund, stanje v Petrinji je »dramatično«, materialna škoda pa ogromna.

Na družabnih omrežjih je mogoče zaslediti tudi, da so v Petrinji iz avtomobila reševali ukleščenega dečka. Jutarnji list poroča o smrti otroka v Petrinji.

Sodeč po odzivih na družabnih omrežjih so potres čutili tudi v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Italiji, Avstriji ter na Madžarskem.

Ustavljena nuklearka

Nuklearno elektrarno Krško so po potresu preventivno ustavili. Kot so v krški nuklearki pojasnili za STA, je šlo za običajen postopek ob tako močnem potresu.

Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo je sporočil, da je do zaustavitve »prišlo zaradi avtomatskega delovanja zaščitne turbine«. Posledic po prvem pregledu po njegovih besedah ni, »tako da varnost ni ogrožena«.