Anketa

Večina bi počakala, da bo znanega več o varnosti cepiva

G.G.
29. 12. 2020, 11.26
Posodobljeno: 29. 12. 2020, 11.37
Deli članek:

Kakšen odnos imajo slovenski državljani do cepljenja proti bolezni covid-19?

Profimedia
Fotografija je simbolična
Skupina študentov Univerze v Mariboru pod vodstvom prof. dr. Matjaža Zwittra je v sodelovanju s skupnostjo COVID-19 Sledilnik in družbo Valicon izvedla raziskavo o odnosu do cepljenja proti virusu SARS-CoV-2.

Spletna anketa je zajela vzorec 516 članov spletnega panela JazVem. Po dobljenih rezultatih so izpostavili naslednja dejstva:

• skoraj 10 % vzorca je bilo letos okuženih z virusom SARS-CoV-2. Kar 82 % jih osebno pozna nekoga, ki se je okužil s tem virusom, 36 % tudi osebo, ki je zaradi okužbe potrebovala zdravljenje v bolnišnici, in 23 % nekoga, ki je zaradi okužbe umrl.

• najbolj zaupamo strokovnjakom (61%) in drugim strokovnim virom, najmanj pa razlagam na družabnih omrežjih (8%), visok pa je tudi delež nezaupanja v vlado (50%).

• kar 55% anketirancev meni, da bi za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih starejših občanov cepljenje proti SARS-CoV-2 moralo biti obvezno - a le 20 % se jih bo zagotovo cepilo in 29 % verjetno, medtem ko se jih 31 % verjetno ne bo cepilo, 19 % pa zagotovo ne.

Raziskava, ki je bila opravljena še pred začetkom cepljenja, kaže, da se je približno polovica pripravljena cepiti proti koronavirusu. Toda dve tretjini bi počakali, da bo na voljo več informacij o varnosti cepiva, ki mu je v času ankete (20. in 21. december) zaupalo manj kot tretjina vprašanih. Zanimivo, da jih kar četrtina misli, da cepljenje predstavlja poskus nadzora nad populacijo.

Podrobnosti o raziskavi si lahko preberete TUKAJ.