nova vlada

Črnogorski parlament spremenil zakon, ki je nacionaliziral srbske samostane

B.K./STA
29. 12. 2020, 11.36
Posodobljeno: 29. 12. 2020, 11.42
Deli članek:

Nova črnogorska vladajoča parlamentarna večina je sprejela spremembe zakona o svobodi veroizpovedi, ki iz prvotnega besedila umikajo za Srbsko pravoslavno cerkev sporna določila o nepremičninah. Opozicijski poslanci so sejo bojkotirali in trdili, da parlament ni sklepčen.

Reuters
Novi črnogorski premier Zdravko Krivokapić.

Sprejetje sprememb zakona je v dvorani pospremil bučen aplavz vladajoče večine, medtem je imela opozicija v preddverju novinarsko konferenco, na kateri je trdila, da je bila z glasovanjem kršena črnogorska ustava. Opozicija je prepričana, da je odločitev parlamenta nezakonita in neveljavna, saj da seja ni bila sklepčna.

"Škandalozno vedenje, huda kršitev ustave, demokratičnih načel in pravila večine," je povedal namestnik predsednika socialdemokratov Demokratske stranke socialistov (DPS) Duško Marković.

Črnogorski premier Zdravko Krivokapić pa je očital DPS politično korupcijo, saj da želijo spremeniti voljo državljanov. "To je organizirani kriminal, povezan z najvišjimi oblastmi in to bomo dokazali v prihodnjem obdobju," je povedal.

Zakon o svobodi veroizpoved velja od konca lanskega leta, Srbska pravoslavna cerkev pa mu ostro nasprotuje, češ da je njegov namen odvzeti ji lastništvo nad verskimi objekti v Črni gori. Več sto njenih samostanov bi lahko prešlo v roke države.

V začetku meseca oblikovana nova prosrbska vlada pod vodstvom Krivokapića, ki je tesno povezana s srbsko pravoslavno cerkvijo, je v parlament vložila predlog sprememb zakona, tako da bi nepremičnine ostale v rokah Cerkve.

Predlog je iz zakona izključil določilo, da morajo imeti verske skupnosti jasna dokazila o lastništvu, če želijo obdržati svoje premoženje.