Ne nasedajte

FOTO: Najem kredita preko spleta? V primeru takšne pogodbe nikakor ne

J.P.
29. 12. 2020, 09.06
Posodobljeno: 29. 12. 2020, 09.10
Deli članek:

Oškodovanci nimajo veliko možnosti za povrnitev sredstev.

PU Ljubljana
Lažna pogodba

Ljubljanska policijska uprava je prejela več prijav oškodovancev, ki so se odločili za najem kredita preko spleta in bili pri tem ogoljufani.

Verižna goljufija

Vsem primerom je skupno, da so se za najem kredita odločili po prejetem elektronskem sporočili oziroma po kliku na katero od reklamnih povezav na spletu. Po elektronski pošti so nato prejeli notarsko overjeno kreditno pogodbo, ki pa je bila lažna. Manjši del kredita so na svoj tekoči račun prejeli preko neke tretje osebe, tako imenovane "denarne mule", plačati pa so morali lažne pristojbine in takse, ki so potrebne pri odobritvi kredita. Oškodovanci so denar pošiljali s pomočjo različnih finančnih mehanizmov, denimo Paypala, Moneygrama, Xooma, ...

PU Ljubljana
Lažna pogodba

V takih primerih gre za verižno goljufijo, v kateri storilci med seboj prepletejo večje število oškodovancev, prej omenjenih "mul", ki si med seboj nevede pošiljajo denar, na koncu pa so vsi ogoljufani, saj večji del poslanega denarja konča v rokah storilcev.

Policisti zato svarijo pred lažnimi mamljivimi ponudbami. "Najem kredita preko spleta, kjer se identiteta storilcev lahko zakrije ni varna in gre v večini primerov za goljufije. Opisane denarne transakcije so težko izsledljive in oškodovanci nimajo veliko možnosti za povrnitev sredstev. Vsak sum goljufije takoj naznanite policiji," so opozorili.