ukrepi v veljavi vsaj do sobote

Jelko Kacin: Zaenkrat ni mogoče razmišljati, v kateri smeri bi šlo sproščanje oziroma ali bo to sploh mogoče

A.S.
9. 12. 2020, 19.21
Posodobljeno: 9. 12. 2020, 22.07
Deli članek:

Protikoronski ukrepi bodo v veljavi ostali vsaj še do sobote.

Bobo
Jelko Kacin, vladni govorec.

Vlada za zdaj še ni sprejela nobene odločitev o sprostitvi, po sobotnih posvetih z direktorji vseh bolnišnic in predstavniki gospodarstva, pa bi morda lahko prišlo do kakšne spremembe.

Kot smo poročali, vlada na današnji seji ni sprejela nobene sprostitve protikoronskih ukrepov. V soboto bo sklican posvet s predstavniki gospodarstva, kjer bodo usklajevali ukrepe za omilitev. Pred kamere pa je po seji vlade stopil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin in za informativno oddajo Dnevnik na nacionalni TV Slovenija dejal:  "Vlada je podrobno tehtala in ocenjevala epidemiološke razmere. Bila je seznanjena z razmerami po Evropi in Sloveniji, posebej se je posvetila razmeram v posameznih statističnih regijah, kjer so precejšnje razlike in je nekatere ukrepe tudi podaljšala. Po razpravi je bila sprejeta odločitev, da se za soboto skličeta dva posveta, prvi z direktorji vseh bolnišnic, inštitutov in zdravstvenih domov, potem pa v nadaljevanju še z  predstavniki gospodarstva in se poskuša glede na epidemiološke razmere preučiti možnosti sprostitve ukrepov. Če bi te možnosti nastopile, bi takoj po posvetu vlada odločala o morebitnih sproščanjih".

Kacin je dejal, da trenutno ni mogoče razmišljati, v kateri smeri bo šlo sproščanje, niti ali bo to sploh mogoče. "Treba je pogledati, kakšen je trend. Če bo trend nakazoval nekatere možnosti, je pričakovati, da bodo tako na zdravstveni kot gospodarski strani napori, da se kompromis doseže," je izpostavil. 

Poudaril je, da je treba ugotoviti, kakšne so kapacitete bolnišnic, kako dolgo lahko zdržijo v prihodnjih dneh in tednih. Napovedi morajo biti jasne, je dejal. Hkrati pa je treba vedeti, kakšne dodatne zahteve delodajalci lahko izpolnijo za to, da bi posamezni segmenti, ki bi bili sproščeni, lahko delovali varno, je bil jasen Kacin.  

Zopet je ponovil, da so regije različno obremenjene glede na število okužb z novim koronavirusom. Negativno izstopa Posavje, kjer so okužbe številne tako med prebivalstvom kot v domovih starejših občanov. Osrednjeslovenska regija pa je medtem incidenco v 14-dnevnem obdobju uspela znižati z 2000 na 770.

Spomnimo:

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je v torek opozorila, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljena merila za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer pozval k zapiranju vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa se nasprotno zavzema za postopno sproščanje gospodarstva ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov.