PRVI PRIMERI

V hrvaški Podravini virus na farmi s 65.000 purani

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
4. 12. 2020, 06.54
Deli članek:

Kot da ni dovolj, da je letos v življenje temeljito posegla epidemija koronavirusa, je te dni na vrata začela trkati še ptičja gripa. V začetku tedna so prva opozorila o potrjenih primerih prihajala iz Hrvaške, v torek so virus potrdili pri poginulem labodu na slovenski Obali.

mz
Bolezen so do zdaj potrdili pri perutnini oziroma pticah na Nizozemskem, v Nemčiji, Veliki Britaniji, na Danskem, Irskem, v Franciji in na Švedskem.

Ptičja gripa ali aviarna influenca je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Najpogosteje jo prenašajo divje ptice, ki lahko okužijo domačo, gojeno perutnino. Zaradi prisotnosti virusa ptičje gripe se je v Sloveniji pred 15 leti s kmečkih dvorišč umaknilo veliko perutnine. Več ali manj je ostala samo farmska reja, kjer je jate mogoče zaščititi pred stikom s pticami. Reja domačih kokoši in piščancev se je zadnja leta na podeželju sicer postopoma začela vračati, a ji zdaj znova preti nevarnost. Posebno previdni pa bodo morali biti rejci, ki se z vzrejo perutnine ukvarjajo komercialno. Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) rejcem svetuje dosledno izvajanje varnostnih ukrepov, ki so temelj preprečevanja vnosa bolezni v vzrejno jato.

Virus prisoten v več evropskih državah

Na Hrvaškem so na farmi s 65 tisoč purani v občini Novigrad Podravski odkrili aviarno influenco podtipa H5N8. Glede na znake, ki so se pojavili pri živalih, predvidevajo, da gre za visoko patogeni podtip, ki se od oktobra pojavlja v Evropi. Bolezen je bila do zdaj potrjena pri perutnini oziroma pticah na Nizozemskem, v Nemčiji, Veliki Britaniji, na Danskem, Irskem, v Franciji in na Švedskem. Pojavlja se tako na komercialnih kot nekomercialnih gospodarstvih. Poleg podtipa H5N8 sta v Evropi potrjena še H5N5 in H5N1. Nobeden od ugotovljenih podtipov ne predstavlja nevarnosti za ljudi, poroča STA.

M.Z.
Fotografija iz februarja 2017, ko so gasilci PGD Ptuj iz zaledenele Drave pod jezom v Markovcih pobirali poginule labode.

V Perutnini Ptuj razmere skrbno spremljajo

»Izbruhi ptičje gripe so v zadnjih letih v Evropi precej pogosti in običajno povezani s sezonsko selitvijo ptic. Tako ima vsaka država predpisani protokol ukrepov v primeru pojava ptičje gripe. V Skupini Perutnina Ptuj ohranjamo visoko stopnjo biološke varnosti, ki vključuje omejevanje obiskov in dostopov do kmetij, večji nadzor okolja tako v hlevih kot zunaj njih, stalen nadzor zdravstvenega stanja perutnine. Vsi naši zaposleni in kooperanti se zavedajo stanja in pri svojem delu spoštujejo najvišje standarde biološke varnosti. V primeru suma okužbe bodo tako veterinarski strokovnjaki nemudoma obveščeni. Dosledno izvajanje ukrepov za zagotavljanje biološke varnosti nam omogoča nadzor nad razmerami, pri čemer se vsak dan trudimo za dobro zdravje živali,« so pojasnili v Perutnini Ptuj.

Skrb za perutnino

»Gojenje perutnine in ptic v ujetništvu na prostem naj se izvaja tako, da so živali zavarovane pred stikom z divjimi pticami z mrežami ali strehami ali na drug ustrezen način. Če to ni mogoče, naj se oskrbujejo s krmo in vodo v zaprtih prostorih ali pod zaščito. Vodna zajetja na prostem naj preprečujejo dostop divjim vodnim pticam. Poleg tega naj rejci omejijo stike oseb s perutnino. Spremljajte stanje svojih živali in v primeru kakršnihkoli sprememb, kot so pogini, padec nesnosti, neješčnost in spremembe v obnašanju živali, o tem čim prej obvestite veterinarja,« so poudarili na KGZS.

Ker je ob pojavu ptičje gripe nujno pokončanje vse perutnine na okuženem gospodarstvu, pa tudi prepoved trgovanja s perutnino, mesom in proizvodi, na KGZS rejcem svetujejo dosledno izvajanje biovarnostnih ukrepov.