KPK 7

Univerzalni temeljni dohodek za verske uslužbence?

Mihael Korsika
3. 12. 2020, 19.30
Posodobljeno: 3. 12. 2020, 19.33
Deli članek:

Ministrstvo za kulturo želi do preklica epidemije verskim uslužbencem izplačevati univerzalni temeljni dohodek v višini 700 evrov. Plačevanje socialnih prispevkov duhovnikov, redovnic in drugih verskih uslužbencev je država prevzela že v šestem protikoronskem zakonu, zdaj pa ministrstvo menda predlaga, da bi država krila njihove prispevke tudi po koncu epidemije.

Profimedia
Ministrstvo za kulturo predlaga, da bi država duhovnikom trajno plačevala socialne prispevke.

Po tem, ko je državni zbor minuli teden sprejel šesti protikoronski paket, ki je po oceni finančnega ministrstva vreden milijardo evrov, vlada že pripravlja sedmega. Namenjen je izhodu iz epidemije v prihodnjih treh mesecih, je napovedal premier Janez Janša.

Novi »potaknjenci«?

Vlada vsebino novega protikoronskega paketa še pripravlja, znani pa so nekateri predlogi ministrstev.

Ministrstvo za kulturo, ki ga vodi SDS, ocenjuje, da je za izhod iz epidemije potrebna tudi pomoč Cerkvi oziroma njenim uslužbencem. Po neuradnih informacijah ministrstvo predlaga, da bi država duhovnikom, redovnicam in drugim verskim uslužbencem do preklica epidemije izplačevala univerzalni temeljni dohodek v višini 700 evrov. S šestim protikoronskim svežnjem je sicer država že prevzela plačevanje njihovih socialnih prispevkov.

Opozicijske stranke so v preteklih mesecih opozarjale na tako imenovane potaknjence. Gre za spremembe, ki nimajo nobene povezave z epidemijo koronavirusa, a so del protikoronske zakonodaje. V novem paketu naj bi ministrstvo za kulturo predlagalo, da bi država verskim uslužbencem tudi po zaključku epidemije plačevala socialne prispevke.

Naj spomnimo, da je minister za kulturo Vasko Simoniti v prvi vladi Janeza Janše leta 2008 le nekaj dni pred koncem mandata Cerkvi za 45 let v brezplačno uporabo podaril Blejski otok.

M24
Upokojenci z nižjimi pokojninami bi dobili od 130 do 300 evrov pomoči.

Druga pomoč upokojencem letos

Sedmega protikoronskega ukrepa se bodo verjetno razveselili tudi upokojenci. Vladna koalicija je že letos pomladi upokojencem, ki prejemajo manj kot 700 evrov pokojnine (meja je bila višja od minimalne plače), namenila od 130 do 300 evrov. Sedmi protikoronski paket naj bi jim zagotovil enako pomoč. Upokojenci, ki prejemajo do 510 evrov, bi prejeli 300 evrov dodatka, upokojenci s pokojninami do 612 evrov bi prejeli 230 evrov, medtem ko bi upokojenci s pokojninami do 714 evrov dobili 130 evrov dodatka.

Enkratno pomoč si obetajo tudi nekateri starši, ki prejemajo otroški dodatek. Do 50 evrov na otroka bi bili upravičeni tisti, ki se uvrščajo do petega dohodkovnega razreda, po poročanju medijev predlaga ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Polno nadomestilo za zdravstveni kader

Ministrstvo za zdravje predlaga, da bi zaposlenemu pripadalo 100-odstotno nadomestilo zaradi bolniške, ki je posledica covida-19. Gre za zaposlene pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialnega varstva, ki delajo na najbolj izpostavljenih delovnih mestih. Po zdaj veljavni zakonodaji jim namreč v primeru okužbe pripada le 80-odstotno nadomestilo.

»Zavarovanec naj bi bil upravičen do nadomestila, če je mogoče z veliko verjetnostjo izkazati, da je do okužbe prišlo v delovnem procesu kljub ustrezni uporabi osebne varovalne opreme, kar potrdi izvajalec s pisno izjavo,« je zapisano na spletni strani vlade.

Dreamstime
Starši, ki se uvrščajo do petega dohodninskega razreda za otroški dodatek, bi dobili 50 evrov na otroka.

Izboljšanje likvidnosti

Na ministrstvu za gospodarstvo predlagajo predvsem ukrepe za izboljšanje likvidnosti gospodarstva. Gostinskim in turističnim podjetjem naj bi tako vlada zagotovila proračunska sredstva in sredstva SID banke za ugodna posojila.

Z dosedanjo vladno pomočjo so v turistično-gostinskem sektorju le delno zadovoljni. Če jim vlada s sedmem protikoronskem svežnju ne bo pomagala, delodajalci ocenjujejo, da bo do pomladi lahko brez dela ostalo še dodatnih 10.000 delavcev.

Državna jamstvena shema polomija

Kot je poročal portal Necenzurirano, se je sicer državna jamstvena shema, ki sta jo predsednik vlade Janez Janša in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek spomladi napovedovala kot ključni ukrep za reševanje likvidnosti slovenskih podjetij v času epidemije covid-19, izkazala za polomijo.

V šestih mesecih od sprejetja zakona so namreč komercialne banke odobrile za manj kot 50 milijonov evrov tovrstnih posojil, medtem ko je na voljo dve milijardi evrov.