Kriptoentuziasti, snovalci igric, športniki in podjetniki

Kako so do bogastva prišli najmlajši slovenski milijonarji

Ž.K.
29. 11. 2020, 07.00
Deli članek:

Lestvica najbogatejših Slovencev vsako leto zbudi veliko pozornosti; pogledali smo, kdo so najmlajši slovenski multimilijonarji in kako so prišli do svojega premoženja.

Twitter
Damian Merlak ne skriva svojega bogastva.

Lestvica najbogatejših Slovencev, ki jo vsako leto objavi revija Manager, vedno zbudi veliko pozornosti, že nekaj let pa na njej kraljujejo bolj ali manj ista imena. A počasi proti vrhu lezejo vedno mlajši Slovenci in Slovenke. Nekateri mladi podjetniki so s svojimi idejami uspeli prodreti na globalni trg, nekateri starejši uspešni milijonarji so se odločili izpreči in svoja podjetja prepustili potomcem, na lestvici so končno tudi naši najuspešnejši športniki.

Damian Merlak

Da bi se posameznik lahko uvrstil med deset najbogatejših slovenskih mladeničev in mladenk, bi moral imeti po merilih revije Manager vsaj 14,8 milijona evrov vredno premoženje. Da je osvojil vrh, pa je moral Damian Merlak ustvariti kar 148 milijonov vredno bogastvo. Najbogatejši slovenski mladenič je silne milijone zaslužil kot solastnik borze kriptovalut Bitstamp, ki jo je ustvaril s kolegom Nejcem Kodričem. Podjetje sta leta 2018 prodala japonskemu podjetju Nexon. Kupnina naj bi znašala 350 milijonov evrov, od tega naj bi Merlak dobil 112 milijonov evrov. Od takrat naj bi njegovo premoženje še naraslo, po zadnji oceni na 148 milijonov evrov. Merlak šteje komaj 33 pomladi, in kot kaže, mu idej, kako uživati v bogastvu, ne zmanjka. Dlje časa je živel na Malti, stanovanje ima v Dubaju, v Portorožu je prenovil oziroma zgradil luksuzno vilo, na družbenih omrežjih objavlja fotografije in posnetke z obiskov prestižnih, mondenih letovišč, poletje je preživel na luksuzni jahti in križarjenju po Jadranskem morju. Poleg luksuznih avtomobilov ima v solasti tudi letalo. Kot je znano iz javnih objav, je denar vložil v obnovo propadlih hotelov v Bohinju, v največji hranilnik električne energije na Gorenjskem, kot pravi, še vedno vlaga tako v kriptovalute kot vrednostne papirje.

Nejc Kodrič

Nejc Kodrič, 31-letni nekdanji poslovni partner Merlaka, je veliko bolj konservativen. Kljub temu da je njegov delež kupnine z 72 milijonov evrov v zadnjih dveh letih narasel na več kot 107 milijonov evrov, še vedno dela v podjetju Bitstamp. Dvaindvajsetega oktobra je po devetih letih predal vlogo direktorja podjetja namestniku, sam pa je postal član uprave. Njegove objave na družbenih omrežjih se ne vrtijo okoli potovanj in zabave, temveč so skoraj izključno posvečene trgovanju z bitcoini.

Tadej Miklič in Matej Romih

Tretje mesto si z 52,7 milijona evrov premoženja delita Tadej Miklič in Matej Romih. Vsak izmed njiju je imel prek svoje družbe, ustanovljene na Cipru, v lasti 4,64 odstotka podjetja Outfit 7, ki sta ga ustanovila zakonca Samo in Iza Login s še šestimi partnerji, ki se danes vsi nahajajo na lestvici najbogatejših Slovencev, saj je bilo podjetje prodano na Kitajsko za okroglo milijardo evrov. Če o poslih Tadeja Mikliča ni veliko znanega, pa se Matej Romih pojavlja kot vlagatelj v vzajemne sklade in nepremičnine. Skupaj s še nekaterimi kolegi iz podjetja Outfit 7 je eden največjih vlagateljev v projekt Ribarjeva rezidenca, v okviru katerega v Celju nastaja 52 nadstandardnih stanovanj.

Goran Dragić

Na petem mestu se nahaja košarkaški biser Goran Dragić, ki mu ocenjevalci revije Manager prispisujejo 51,4 milijona evrov premoženja. Ocena je narejena na podlagi njegovih bruto prihodkov, zmanjšanih za davke in stroške. Ocenjevalci niso upoštevali njegovih življenjskih stroškov na odhodkovni strani in sponzorskih pogodb na strani prihodkov. Že danes je jasno, da bo Goranovo premoženje naraslo, saj je ravno pred dnevi podpisal novo pogodbo z Miamijem, po zaslugi katere bo po merilih ocenjevalcev zaslužil še okoli 16 milijonov evrov.

Črt Cencelj

Na seznamu še ni Luke Dončića, katerega zaslužki so v prvih sezonah igranja v NBA še omejeni. Znano je sicer, da je podpisal tudi zelo donosno sponzorsko pogodbo s podjetjem Nike, a ni znano, koliko denarja je že prejel na račun.

Na šestem mestu je manj znani Črt Cencelj, sin podjetnika Ivana Cenclja in solastnik družinskega podjetja Inel, ki ima 164 zaposlenih, lani pa so ustvarili 25 milijonov prihodkov in ob tem zabeležili visok dobiček, kar 11,7 milijona evrov. Ukvarjajo se s proizvodnjo naprav za dotisk, kontrolo, verifikacijo in agregacijo v farmacevtski industriji, naprav za označevanje – etiketirnih naprav in naprav za direktni dotisk. Podjetje večino prihodkov ustvari na domačih tleh, med njihovimi strankami so skoraj vsa večja slovenska podjetja, kot so Krka, Pivovarna Laško, Mercator, Gorenje, Žito ... Premoženje Črta Cenclja je ocenjeno na 33,2 milijona evrov.

Anže Kopitar

Na sedmem mestu je še en športni ponos Slovenije, Anže Kopitar, ki je v več kot desetih letih igranja hokeja za ekipo Los Angeles Kings na papirju zaslužil okoli 83 milijonov evrov, po plačilu vseh davkov in stroškov pa naj bi mu v žepu ostalo vsega 31,5 milijona evrov. A glede na to, da gre za klenega Gorenca, se nam ni bati, da bi mu denarja zmanjkalo. Šalo na stran, kot je razvidno iz objav v ameriških medijih, je del denarja naložil v nakup nepremičnin in nedavno eno od hiš, ki jih je imel v lasti, tudi prodal ter ob tem ustvaril milijon evrov dobička.

Marko Štamcar

Na osmem mestu je Marko Štamcar, katerega premoženje prav tako izhaja iz prodaje družbe Outfit 7. Čeprav si je kot otrok želel imeti papirnico, je postal programer, se pridružil podjetju Outfit 7 in kot tak imel v lasti nekaj več kot dva odstotka delnic, zaradi česar je njegovo premoženje ocenjeno na 26,4 milijona evrov. V enem od nedavnih intervjujev je povedal, da se trenutno ukvarja z vzpostavitvijo računalniškega muzeja, ki naj bi začel delovati v prostorih poleg Kina Šiška. Ob tem v intervjuju izvemo, da si je iz kupnine privoščil tudi športni avtomobil.

Bratje Gregorčič

Lestvico desetih najbogatejših mladeničev zaključujeta brata Franc in Gašper Gregorčič, ki sta solastnika družbe G4 Group. Skupina G4 se je razvila iz podjetja Plastoform združuje pa blagovne znamke in podjetja Acryform, Istraplastika, Papiroti, Seafaring yachts, Akripol, Liv Systems in Mersteel SSC. Podjetje, ki ga je ustanovil Franc Gregorčič starejši s svojo ženo, je imelo lani 866 zaposlenih in naj bi bilo po ocenah revije Manager vredno 83,8 milijona evrov. Del lastništva, natančneje 24 odstotkov, je oče prenesel na sinove Franca mlajšega, Gašperja in Miho. Slednji je svoj delež prodal nazaj podjetju, premoženje Gašperja in Franca pa je ocenjeno na 14,8 milijona evrov.