Oglasil se je minister za zdravje

Delodajalci zdravstvenim delavcem ne priznajo okužbe na delovnem mestu, da ne morejo uveljavljati 100-odstotnega nadomestila plače

L.K.
28. 11. 2020, 16.05
Posodobljeno: 28. 11. 2020, 16.05
Deli članek:

Če bi jim delodajalci izpolnili ustrezni obrazec, torej prijavo poškodbe na delovnem mestu, kar je pogoj za priznanje 100-odstotnega nadomestila plače, bi jim morale bolniško odsotnost kriti zdravstvene ali socialnovarstvene ustanove.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Analiza Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pokazala, da do največjega števila okužb prihaja na delovnih mestih, in sicer se na delovnem mestu okuži kar četrtina ljudi. Delež tistih, ki so se okužili v družini oziroma skupnem gospodinjstvu, presega 20 odstotkov. V domovih starejših občanov in socialnovarstvenih zavodih pa se je najverjetneje okužilo 15 odstotkov.

Največ v zdravstvenih in socialnih zavodih

Sindikat zdravstva in socialnega varstva opozarja, da zaposlenim v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih delodajalci ne priznajo, da so se okužili na delovnem mestu, zaradi česar ne morejo uveljavljati 100-odstotnega nadomestila plače, poroča spletni portal MMC.

Če bi jim delodajalci izpolnili ustrezni obrazec, torej prijavo poškodbe na delovnem mestu, kar je pogoj za priznanje 100-odstotnega nadomestila plače, bi jim morale bolniško odsotnost kriti zdravstvene ali socialnovarstvene ustanove.

Sindikat je predlagal, da bi šesti protikoronski paket vključeval tudi to, da bi se ta strošek kril iz proračuna. Predlog ni bil sprejet.

MMC poroča tudi, da so danes v sindikatu prejeli dopis, v katerem ministrstvo za zdravje zdravstvene in socialnovarstvene zavode obvešča, da se ob ustrezni uporabi ustrezne varovalne opreme ni mogoče okužiti s covidom-19 in da zato okuženi zdravstveni delavci nimajo pravice do 100-odstotnega nadomestila. Je torej okužba zdravstvenih delavcev stvar malomarnosti?

Ministrstvo za zdravje je v petek za MMC pojasnilo, da ne trdijo, da okužba na delovnem mestu ni mogoča. So pa poudarili, da okužba pri delu pomeni varnostni odklon, ki ga mora delodajalec raziskati in preprečiti.

Kmalu?

Medtem se je na Twitterju oglasil minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je zapisal, da se strinja, da so "zdravstveni delavci oziroma vsi, ki delajo s covid pacienti, v primeru okužbe upravičeni do polnega nadomestila za bolniško odsotnost. Najbolj izpostavljenim gotovo pripada 100-odstotno nadomestilo". Zapisal je še, da bo predlog ministrstva za zdravje vključen v sedmi paket protikoronskih ukrepov.