v veljavi ostrejši ukrepi

Brez zaščitne maske pri južnih sosedih? Takšne so kazni

L.K./STA
28. 11. 2020, 13.45
Posodobljeno: 28. 11. 2020, 13.49
Deli članek:

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob več kot 11.000 testih potrdili 3987 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 55 ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V državi spričo rekordnih števil novih okužb od danes veljajo ostrejši epidemiološki ukrepi.

Profimedia
V državi zaradi rekordnih številk od danes veljajo ostrejši epidemiološki ukrepi.

Potem ko so v zadnjih dveh dneh na Hrvaškem potrdili po več kot 4000 okužb dnevno, je danes ta številka nekoliko nižja. Aktivnih primerov je v državi 23.573. Od tega je 2221 ljudi na zdravljenju v bolnišnici, 262 jih potrebuje pomoč ventilatorja.

Od začetka epidemije so na Hrvaškem skupno potrdili 123.693 okužb, umrlo je 1655 ljudi.

Spričo vse večjega števila bolnikov v bolnišnicah so danes sicer bolnike s covidom-19 začeli sprejemati tudi v največji športni dvorani na Hrvaškem, zagrebški Areni. Tam je pripravljenih 100 postelj, za katere naj bi skrbelo 50 medicinskih sester in 18 zdravnikov. Danes bo tja iz treh zagrebških bolnišnic prispelo 15 bolnikov z blažjo bolezensko sliko.

Ostrejši ukrepi

V državi zaradi rekordnih številk od danes veljajo ostrejši epidemiološki ukrepi. Do 21. decembra bodo med drugim zaprti vsi gostinski lokali. Prepovedane so poroke kot tudi božično-novoletni sejmi. Na seznamu novih ukrepov je tudi omejitev števila udeležencev na zasebnih družabnih dogodkih na največ deset ljudi.

Do 21. decembra bodo zaprte tudi telovadnice, športni centri in stavnice. V vozilih javnega prevoza so omejili število potnikov na 40 odstotkov potniških zmogljivosti.

Na javnih dogodkih bo še naprej lahko največ 25 ljudi, ta omejitev pa velja tudi za bogoslužja, za katera so priporočili, naj jih raje predvajajo po radiu, televiziji in spletu.

Srednje šole in fakultete se lahko same odločijo, ali bodo pouk v učilnicah in predavalnicah nadomestili s poukom na daljavo. Delodajalcem so priporočili, naj zaposlenim omogočajo delo od doma, deljen delovni čas in izmensko delo, kjer je to mogoče.

Protest

V središču Zagreba danes poteka tudi protest proti ukrepom, na katerem se po poročanju portala index.hr ni zbralo veliko ljudi.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je danes dejal, da naj bi kazni za kršitelje ukrepov - denimo za tiste, ki ne bi nosili mask na javnem prevozu ali v zaprtih prostorih - znašale med 100 in 200 evri.