Policisti ne mirujejo

Kazen za Zlatka "visoka in odvračilna"; pa je odvračilna tudi za nasilneže med štirimi stenami? Če koga, običajno odvrne ravno žrtve

L.K.
27. 11. 2020, 12.45
Posodobljeno: 27. 11. 2020, 12.51
Deli članek:

V prihodnjih dneh se nam obeta poostren nadzor zunanjih in notranjih meja.

Profimedia
Globa prizadene celotno družino, ne le kršitelja. Zgodi se lahko tudi, da jo na koncu plača kar žrtev (fotografija je simbolična).

Policija bo v prihodnjih dneh poostrila nadzor zunanjih in notranjih meja, torej meja med občinami, je, preden je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 predal besedo vodji oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije GPU Alojzu Sladiču, posvaril vladni govorec Jelko Kacin.

Gostinski obrati obratujejo na črno

Sladič je med drugim poudaril, da policisti kršitelje v večji meri opozarjajo. Kršitve zaznavajo tudi med pravnimi osebami, denimo gostinci. Pri tem je navedel dva primera: v prvem so v majhnem skladišču lokala našli 13 oseb, v drugem so jih v lokalu našli devet (praznovalo naj bi 25 oseb).

Kaznivo dejanje

Spregovoril je tudi o nadlegovanju in snemanju Milana Kreka, direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kot je dejal Sladič, obstajajo razlogi za sum, da sta omenjeni osebi, med njima je bil tudi glasbenik Zlatan Čorić - Zlatko zagrešili kaznivo dejanje neupravičenega slikovnega snemanja, ter prekrška nasilnega vedenja ter zbiranja kljub prepovedi. Zoper enega od njiju pa vodijo prekrškovni postopek, ker ni nosil zaščitne maske. Kakšna globa jima sledi? Kot je dejal Sladič, bi seštevek kazni lahko bil »kar visok in upam da tudi odvračilen«.

Opozorila občanov

Policisti so v novembru do danes v povprečju dnevno opravili več kot 2400 nadzorov različnih krajev. Nekaj so jih opravili tudi na podlagi 852 sprejetih prijav občanov, sami pa so ugotovili 6310 kršitev, samo v zadnjem tednu skoraj 2000. Delež opozoril je bil 57,8-odstoten. V največji meri gre za kršitve prepovedi zbiranja in prehajanja med občinami. Kršitev neupoštevanja ukaza policista je bilo novembra 31. Globa v tem primeru znaša 333 evrov.

Nasilje v družini

Pozval je tudi k prijavi nasilja v družini. Ob tem je pripomnil, da se policija zaveda problematike, ki jo v teh primerih predstavlja izrek globe, če niso izpolnjeni vsi pogoji za kaznivo dejanje, ki prizadene celotno družino, torej tudi žrtev, in ne le kršitelja. Popravki Zakona o varstvu javnega reda in miru so že v delu – ti naj bi jasneje razmejili elemente prekrška od elementov kaznivega dejanja. Postopek o prekršku bi tako bil bolj transparenten, je pa poudaril, da je prioriteta na terenu iskanje znakov kaznivega dejanja »in če teh ni, se obravnava prekršek«.