volitve za novega predsednika Desusa

Začenjajo se: izbirali bodo med Erjavcem in Kropetom

Mihael Korsika
26. 11. 2020, 17.00
Posodobljeno: 26. 11. 2020, 19.57
Deli članek:

Najmanjša koalicijska stranka Desus je danes 231 delegatom dopisnega volilnega kongresa po priporočeni pošti poslala glasovnice za volitve predsednika, podpredsednikov in organov stranke.

STA
Predčasni kongres Desusa se bo zaključil 5. decembra, ko bodo razglašeni tudi rezultati volitev.

Delegati bodo po pošti lahko glasovali od petka do vključno torka. Predčasni 12. kongres Desusa, ki je že drugi v letošnjem letu, se bo zaključil v soboto, 5. decembra, ko bodo razglašeni tudi rezultati volitev.

Erjavec nesporni favorit

Po septembrskem prisilnem odhodu Aleksandre Pivec z vrha Desusa se za mesto osmega predsednika stranke potegujeta nekdanji dolgoletni predsednik stranke Karl Erjavec, ki je po januarskem porazu na kongresu napovedal umik iz javnega življenja, in Srečko Felix Krope. Slednji je javnosti manj poznan, gre za nekdanjega poveljnika specialne enote ministrstva za notranje zadeve in nekdanjega direktorja Policijske uprave Slovenj Gradec.

Za tri podpredsedniška mesta se poteguje ducat kandidatov, izvoljena pa mora biti vsaj ena ženska. Med kandidati so Irena Majcen, Brigita Čokl, Primož Hainz, Anton Balažek in Zlatko Ficko.

Erjavec na kongresu velja za nespornega favorita, zato bi bila njegova neizvolitev veliko presenečenje. V pismu delegatom pred kongresom je ocenil, da na splošno vlada »več pozornosti namenja ideološkim temam, spreminjanju medijev in kadrovskim zadevam«, kar po njegovi oceni po nepotrebnem razburja večji del slovenske javnosti. Če bo predsednik stranke, je napovedal, da se bo njegov glas slišal in ne bo nikomur tiho. Ob tem je zapisal, da ima vsaka politika svojo ideologijo, ideologija Desusa pa so antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo.

Užaljena nekdanja predsednica

Po začetku kongresa se je oglasila tudi nekdanja predsednica Aleksandra Pivec, ki je Erjavcu ter začasnemu zastopniku stranke in zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju očitala, da dajeta prednost ideologiji. Pivčeva, ki je bila članica stranke nekaj več kot tri leta, je še poudarila, da je bil Desus ustanovljen kot neideološka stranka, medtem ko je Gantarja pozvala k odstopu.

»Kot minister za zdravje morate prevzeti odgovornost za to, da nam danes umre v Sloveniji največ ljudi, sorazmerno, glede na število prebivalcev v Evropi,« je v odprtem pismu zapisala Pivčeva. Ob tem je pozabila zapisati, da je bil zdravstveni minister prvi koalicijski politik, ki se je začel zavzemati za popolno zaprtje države.

Nekdanja predsednica stranke se očitno ne more sprijazniti z dejstvom, da so jo s predsedniškega mesta Desusa in ministrskega stolčka skorajda morali odnesti varnostniki, medtem ko ji je čas kupoval predsednik vlade, ki pa po njeni oceni ne nosi nobene odgovornosti za veliko število smrtnih žrtev. Ob tem je treba spomniti, da je Janez Janša prejšnjemu premierju Marjanu Šarcu grozil s kazenskim pregonom, ker naj bi bil kriv za epidemijo koronavirusa v Sloveniji.

Janša ali KUL?

Javnost se že dlje časa sprašuje, ali bo Desus pod vodstvom Erjavca zapustil vlado Janeza Janše in se pridruži Koaliciji ustavnega loka (KUL), ki jo snujejo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Če bi se KUL pridružila celotna poslanska skupina Desus, bi opozicija za večino v parlamentu potrebovala le še dva glasova poslancev SMC.

Čeprav naj bi bil tehnični mandatar KUL Jože P. Damijan, pa so se v zadnjih dneh pojavile govorice, da bi mandatar lahko postal celo Erjavec.