okužbe v domovih se še vedno širijo

Hitro testiranje vseh, ki delajo v domovih za starejše: zaposlenih, upokojencev, študentov in prostovoljcev

A.S.
25. 11. 2020, 12.48
Posodobljeno: 25. 11. 2020, 12.58
Deli članek:

Hitra testiranja so po oceni pristojnih pomembna za zajezitev okužb v domovih za starejše, ki se še vedno širijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kako potekajo sprejemi v domove za starejše? Domovi se po besedah Ribičeve lahko odločijo, na kakšen način novega stanovalca. Težava nastane zaradi pomanjkanja prostorov - domovi imajo namreč težave z urejanjem rdečih con. "Ko se je včasih mesto sprostilo, je bil takoj sprejet nov stanovalec, zdaj temu ni tako. V času pandemije  je zadeva postala bolj kompleksna, sedaj se to rešuje za vsak primer posebej,"je pojasnila državna sekretarka.

Včeraj so okužbo potrdili pri 176 stanovalcih v domovih za starejše, aktivno je okuženih 2260 oskrbovancev. Med zaposlenimi v domovih za starejše so odkrili 114 novih okužb, aktivno okuženih pa je 992 zaposlenih. Na žalost, je včeraj umrlo 24 oskrbovancev domov za starejše, pri katerih so potrdili koronavirus (12 v bolnišnicah, 12 v domovih).

V drugem valu umrlo 580 oskrbovancev domov za starejše

Državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič pa je danes dejala, da je v drugem valu doslej ozdravelo 1867 stanovalcev in 942 zaposlenih. 580 oskrbovancev domov za starejše, pri katerih so potrdili koronavirus, je v drugem valu preminilo. 

Hitri testi

Ribičeva je dejala, da je včeraj potekal sestanek med ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in sekretarjem na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cvetom Uršičem, dogovorila pa sta se, da bodo tudi v domovih začeli s hitrim testiranjem zaposlenih, prostovoljcev, upokojenih delavcev in študentov. Ko bo odredba objavljena v uradnem listu, jo bo minister za zdravje podrobno razložil, je ob tem dodala Ribičeva. V tretjini domov bi lahko teste izvajali sami, vsi ostali bodo potrebovali drugačne rešitve (testiranje bi v teh primerih potekalo v zdravstvenih domovih ali s pomočjo mobilnih ekip).