DRUŽINA ŽNIDAR

Poslovni imperij družine, ki bolnišnicam dobavlja ventilatorje

Žiga Kariž
15. 11. 2020, 07.45
Deli članek:

Novi posli države z zaščitno opremo in ventilatorji so v središče javnega zanimanja postavili podjetje Ram 2 in družino Žnidar, ki ga ima v lasti. Pogledali smo, kako obsežen je poslovni imperij gorenjske družine in s čim se ji je uspelo povzpeti med najbogatejše Slovence.

Sašo Švigelj
Podjetje Ram 2 dobavlja vse od računalnikov in toplotnih črpalk do ventilatorjev, ki rešujejo življenja.

Kot je poročal portal Necenzurirano.si, je podjetje Ram 2 postalo eden glavnih dobaviteljev ventilatorjev v drugem valu epidemije. Necenzurirano poroča, da naj bi dobavili ventilatorje UKC Ljubljana, UKC Maribor ter bolnišnicam Murska Sobota, Celje, Novo mesto in Trbovlje, s tem pa naj bi od začetka epidemije pa do danes ustvarili več kot dva milijona evrov prihodkov. Portal Necenzurirano.si navaja tudi, da je za podjetje Ram 2 »na domači poslovni sceni dlje časa znano, da naj bi pri nekaterih poslih uporabljalo lobistične usluge Rajka Janše, brata predsednika vlade Janeza Janše«. Slednje nam je nekdo, ki se je predstavil le kot direktor podjetja Janus Trade (sestrsko podjetje Rama 2) , predvidevamo pa, da gre za Jerneja Stanonika, v telefonskem pogovoru zanikal in povedal, da gre zgolj za napletanje neresničnih zgodb. Ob tem je pripomnil, da nihče ni omenil, da je podjetje Ram 2 bolnišnicam ventilatorje dobavljalo že prej, in to po enaki ceni kot zdaj.

Dejavnost podjetja

arhiv svet24
Franjo Žnidar je pogodbo s Samsungom podpisal leta 2005.

Lastnika podjetja Ram 2 sta prek podjetja Ram holding Franjo in Zvonka Žnidar, zakonski par, ki že več let spada v krog poslovno najuspešnejših in posledično tudi najbogatejših Slovencev. Podjetje Ram 2 je v letu 2020 do konca oktobra v poslih s slovenskimi zdravstvenimi zavodi ustvarilo 3,8 milijona evrov prometa, v letih 2017, 2018 in 2019 pa vsako leto malce več kot dva milijona. Podvojitev prometa gre zagotovo pripisati dobavi opreme za boj z epidemijo, hkrati pa podatki potrjujejo, da gre za podjetje, ki se v zgodbi z dobavo medicinske opreme ni pojavilo čez noč, temveč je dolgoletni dobavitelj zdravstvene opreme.

Na krilih mobilne telefonije

Veliko bolj kot po nabavah medicinske opreme je bilo podjetje konec devetdesetih znano kot zastopnik za mobilne telefone znamke Motorola. Podjetje je na valu dobre prodaje hitro raslo, dokler se Motorola ni odločila za samostojen nastop na našem trgu. V letu 2000 se je Franjo Žnidar skupaj s solastnikom agencije Pristop Alešem Razpetom odločil ustanoviti podjetje, ki bi bilo ponudnik mobilne telefonije, gostovalo pa naj bi na omrežju takratne družbe Mobitel. Čeprav sta imela tako Razpet kot Žnidar z Mobitelom dobre odnose in sta z njim dobro sodelovala, pa se zgodba ni razvila in podjetje je v letu 2006 odšlo v pozabo. Podjetje Ram 2 se je iz mobilne telefonije preusmerilo v druge dejavnosti in se danes ukvarja s prodajo prenosnikov Lenovo, klimatskih naprav, toplotnih črpalk, šolske in pisarniške opreme ter, kot rečeno, z dobavo medicinske opreme. Družbi promet v zadnjih letih sicer pada, a kljub temu posluje pozitivno. Rekordno so poslovali v letu 2016, ko so ustvarili 23 milijonov evrov prihodkov, lani le še 15 milijonov. Tudi dobiček podjetja se je z rekordnih 847 tisoč evrov v letu 2016 zmanjšal na nekaj več kot 100 tisoč evrov. Leto 2020 bo, kot kaže, po zaslugi epidemije spet prineslo boljše poslovne rezultate.

Drugi steber

Precej bolje gre na področju mobilne telefonije drugemu podjetju družine Žnidar, Janus Trade, ki ga je Franjo Žnidar ustanovil leta 1993. Sprva se je podjetje ukvarjalo s tehničnim varovanjem, a zelo hitro prešlo na uvoz mobilnih telefonov. Leta 2005 mu je uspel veliki met in podpisal je pogodbo za zastopstvo blagovne znamke Samsung. Janus Trade na krilih priljubljenosti te blagovne znake uspešno posluje še danes, ob tem pa je dejavnost še razširil. Leta 2015 je namreč kupil tudi podjetje Avtera, ki je največji distributer računalniške in informacijske opreme. Kupnina naj bi po takratnih informacijah znašala okoli deset milijonov evrov. Janus Trade je v letu 2019 ustvaril rekordnih 78 milijonov evrov prometa, a zaradi zaostrenih pogojev na trgu dobiček podjetja kljub temu pada. V letu 2017 je znašal 2,25 milijona evrov, v letu 2019 »le« še 1,4 milijona evrov.

Nove moči

Twitter
Ram holding kot direktor vodi Rok Žnidar.

Po zaslugi dobrega poslovanja obeh podjetij sta zakonca Franjo in Zvonka Žnidar od leta 2012 tudi vsakoletna člana lestvice najbogatejših Slovencev, ko jo vodi revija Manager. Tam so njuno premoženje ocenili na 43,4 milijona evrov, kar ju uvršča na 34. mesto lestvice najbogatejših Slovencev in Slovenk. Leto prej sta bila še osem mest višje, njuno premoženje pa je bilo ocenjeno na skoraj 50 milijonov evrov. Družina Žnidar uvrstitev na lestvico najbogatejših nikoli ni želela komentirati oziroma so ob prvi uvrstitvi na lestvico izjavili zgolj, da se z oceno premoženja ne strinjajo. Prav tako se družina, kot je značilno za večji del slovenskih uspešnih podjetnikov, ne kaže v javnosti in ceni zasebnost. Tako je tudi naš fotograf, ko je želel fotografirati stavbo podjetja Janus Trade, naletel na nestrinjanje vodstva podjetja, v vodenje katerega je v zadnjih letih vedno bolj vpet tudi Rok Žnidar, ki sta mu starša prepustila vodenje Ram holdinga. Mladi Žnidar je izobrazbo in izkušnje za vodenje družinskega podjetja nabiral predvsem v tujini; na London School of Economics and Political Science je magistriral iz računovodstva in financ, prakso pa je opravljal v bančni skupini Lloyds in Goldman Sachs.