REGISTER STALNEGA PREBIVALSTVA

Prijave začasnih bivališč narasle v aprilu in oktobru

Luka Tetičkovič
14. 11. 2020, 20.00
Deli članek:

Selili se nismo za stalno, si je pa več oseb uredilo začasni naslov, kot v primerljivem obdobju lani. Veliko si nas ga je uredilo prek portala eUprava.

Bobo
Karantena med štirimi stenami stanovanjskih enot

Če smo septembra prek eUprave vložili 829 prošenj za spremembo začasnega prebivališča, je bilo teh oktobra že 2832. Na ministrstvu za javno upravo dodajajo, da so porast sprememb začasnih prebivališč prek spletnega vložišča zabeležili tudi spomladi.

V obeh omenjenih mesecih jeuradno nastopila karantena, prebivalci pa smo pohiteli z urejanjem naslovov, na katerih prebivamo. Kdor je imel možnost, je verjetno migriral iz mestnih središč na njihovo obrobje in se tako izognil izkušnji karantene, da bi ostal zaprt med štirimi stenami stanovanjske enote.

Podatki ministrstva za notranje zadeve, ki vodi register stalnega prebivalstva, razkrivajo, da smo do začetka novembra prijavili 231.753 sprememb. Lani smo jih v celotnem letu prijavili 231.668. Več sprememb, 24.027, smo prijavili aprila, lani smo v primerljivem mesecu prijavili le 17.283 sprememb. Številke so na podoben način izstopale tudi v poletnih mesecih, septembra pa smo prijavili manj sprememb od lanskega leta (32.640 lani in le 29.777 letos). Če si dovolimo te podatke interpretirati, jih gre verjetno pripisati manjši študentski migraciji. Študenti si namreč v teh mesecih uredijo začasni naslov v univerzitetnih središčih.

Novice Svet24
Letos smo že v oktobru dosegli celoletno lansko število prijave začasnih prebivališč.

Na MNZ sicer ne izvajajo analiz gibanja prebivalstva, zato nam teh podatkov ne morejo interpretirati. Glede tega smo se obrnili na statistični urad, kjer bodo te analize začeli pripravljati po zaključku koledarskega leta.

Sprememb stalnih naslovov je bilo manj

Obratna slika pa je pri spremembi stalnih naslovov, pri katerih smo prijavili manj sprememb. Lani smo do konca oktobra prijavili 84.680 sprememb, letos pa v istem obdobju samo 75.656.