Ne zamudite!

Miro Cerar ekskluzivno za Novice Svet24 Plus

Mihael Korsika
14. 11. 2020, 08.55
Posodobljeno: 14. 11. 2020, 09.00
Deli članek:

Danes ne zamudite ekskluzivni in prvi intervju z nekdanjih premierom in nekdanjim predsednikom SMC Mirom Cerarjem po njegovem odhodu iz politike v Novicah Svet24 Plus ali v Trafiki24.

Sašo Švigelj
Miro Cerar

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je večkrat izpostavil, da bo SMC v vladi Janeza Janše nekakšen branik pred morebitnimi Janševimi poskusi destruktivne ideološke politike in slabitve demokratičnih procesov, kar se ni zgodilo, v pogovoru ugotavlja Cerar. V pogovoru se je med drugim dotaknil še komunikacije premierja, nabave zaščitne opreme in aktualne zunanje politike.

Iz politike ste odšli marca in se posvetili akademskemu življenju, jo kaj pogrešate?

Politike ne pogrešam. Vesel sem, da sem se vrnil v strokovno okolje, na univerzo, kjer rad opravljam svoje profesorsko delo. Zdajšnja politika me odbija, saj se je vrnila v stare vode ideološkega obračunavanja in političnega primitivizma, kar vodi v poslabšanje medsebojnih odnosov, marsikdaj celo v sovraštvo. Žal tako tudi naša družba postaja vse bolj razdeljena. Politika, ki spodbuja nizke strasti, ki deli, in ne povezuje, zame ni sprejemljiva.

Kljub koronakrizi ima vlada zelo optimistične načrte, napovedana so milijonska vlaganje v vojsko, zagon številnih infrastrukturnih projektov. Zdi se, kot da krize ni.

Dogaja se to, kar se je dogajalo v Sloveniji v letih pred finančno in ekonomsko krizo, ki se je začela leta 2009 in je Slovenijo zaradi naših lastnih slabih, tudi koruptivnih praks udarila močneje kot marsikatero drugo državo. Spet prevladuje populizem, precej davkoplačevalskega denarja pa se troši nesmotrno, da bi bila vlada bolj všečna.

Več v tiskani številki časnika Novice Svet24 Plus.