informacije o izgredih

Sova zavrnila Kordiševe trditve glede četrtkovih izgredov

B.K./STA
14. 11. 2020, 08.18
Posodobljeno: 14. 11. 2020, 08.31
Deli članek:

V Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) odločno zanikajo interpretacije poslanca Levice Mihe Kordiša glede domnevnih podatkov iz poročila Sove na petkovi zaprti seji odbora DZ za notranje zadeve o izgredih v Ljubljani 5. novembra. Po njihovih besedah so neresnične in netočne ter ne odražajo dejanskega stanja.

Bobo
Miha Kordiš

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je namreč včeraj na zaprtem delu seje nadaljeval obravnavo poročila o omenjenih izgredih.

Kot so sporočili s Sove, je agencija svoje poročilo predstavila na zaprtem delu seje zaradi tajnosti predstavljenih podatkov, zato sama teh podatkov javno ne more komentirati. "Zagotovo pa utemeljeno pričakuje, da s tajnimi podatki agencije vsi, ki se z njimi seznanijo v okviru opravljanja svojih nalog, ravnajo zakonito in odgovorno, zavedajoč se škodljivih posledic njihove zlorabe za ozke interese posameznikov ali skupin," so navedli.

Z razpravo je odbor začel že v četrtek, ko je direktor Sove Janez Stušek med drugim povedal, da je Sova spremljala dogajanje, povezano s protestom, ker so bile "izkazane določene mednarodne aktivnosti".

Po današnjem zaprtem delu seje pa je pred medije stopil le poslanec Levice Miha Kordiš. Po njegovih besedah je iz javno dostopnih informacij mogoče sklepati, da so v policiji in političnem vrhu vedeli, kakšen protest se pripravlja, in bi stopnjevanje nasilja "na marsikateri točki lahko preprečili". Namesto tega pa so uporabili represivna sredstva, kar da naj bi ustrezalo političnemu vrhu oz. premierju Janezu Janši in njegovemu krogu. Z dogodkom pa so po besedah poslanca Levice povezane tudi "skupine skrajne desnice z zgodovinsko izpričanimi povezavami do stranke SDS". Namige, da bi bil v ozadju protestov SDS, je javno zavrnil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs.