Nov način

Pomembna novost za delodajalce in zaposlene: Tako odslej do potrdila o karanteni na domu

S.R.
12. 11. 2020, 12.08
Posodobljeno: 12. 11. 2020, 12.08
Deli članek:

Do potrdila o prestajanju karantene na domu je odslej mogoče priti prek spleta.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Da mora oseba, pri kateri so bodisi s testom bodisi na podlagi mnenja zdravnika okužbo z novim koronavirusom potrdili, ostati doma, je že znano. Prav tako mora doma ostati oseba, ki je bila z okuženo osebo v visoko tveganem stiku, četudi se karantenske odločbe več ne izdajajo. Delodajalec lahko takega delavca, v kolikor za to obstaja možnost, napoti na delo od doma oziroma delovni proces organizira tako, da prenos okužbe ni možen. V primeru, ko to ni možno, pa »zaposlena oseba ali študent, ki ostane doma in ne more opravljati dela od doma oziroma drugih obveznosti, na primer zaradi študija, potrebuje dokazilo, da je ostala v karanteni na domu,« je na spletišču vlade zapisalo ministrstvo za javno upravo, ki je za ta namen uvedlo novost. 

Kot dokazilo namreč velja tako imenovano potrdilo o prestajanju karantene na domu, s katerim lahko delodajalec ali oseba sama, vključno s samozaposlenimi, kmeti in družbeniki, uveljavljajo nadomestilo za plačo oziroma druge pravice iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva. S potrdilom, ki ga je zdaj mogoče pridobiti s pomočjo obrazca, ki je na voljo na spletišču Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in portalu eUprava, želijo razbremeniti zdravstvene delavce. Na podlagi tega obrazca nato potrdilo izda NIJZ in ga pošlje na elektronski naslov posameznika. 

Na ministrstvu so še pojasnili, da je obrazec mogoče oddati z uporabo e-identitete ali brez. V primeru slednjega mora oseba vnesti svojo enotno matično številko občana (EMŠO), davčno številko in elektronski naslov, na katerega želi prejeti potrdilo o karanteni. V kolikor se obrazec odda z e-identiteto, bo oseba potrdilo prejela v predal Moja eUprava.