opozorilo ministru

Delodajaci nočejo plačevati izvajanja ukrepov proti epidemiji v svojih podjetjih

B.K./STA
29. 10. 2020, 15.33
Posodobljeno: 29. 10. 2020, 15.46
Deli članek:

Delodajalske organizacije nasprotujejo možnosti, da bi po novem delodajalci financirali naloge izvajalcev medicine dela, povezane z odkrivanjem visoko rizičnih stikov v delovnih organizacijah. OZS je skupaj z ostalimi organizacijami zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja opozorila "na nedopustnost prevalitve finančnega bremena na delodajalce".

STA
Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

"Apeliramo na ministra za zdravje, da se financiranje teh storitev zagotovi iz državnega proračuna. Pri navedenih storitvah, ki jih bodo izvajali zdravniki medicine dela, namreč ne gre za izvajanje nalog po zakonu o varnosti in zdravju pri delu, temveč za prenos izvajanja ukrepov za preprečevanje epidemije covida-19 iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje na zdravnike medicine dela," so v sporočilu za javnost zapisali pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Delodajalci po opozorilih predsednika zbornice Branka Meha ob vseh težavah, ki jih pestijo zaradi sprejetja omejevalnih ukrepov, povezanih z epidemijo, tega finančnega bremena enostavno ne bodo zmogli. Meh se boji, da bi v primeru prevalitev teh bremen na delodajalce prišlo do odpuščanj delavcev.

Bobo
Minister za zdravje Tomaž Gantar.

Delodajalske organizacije so, kot so zapisali v OZS, prejele dopis združenja zdravstvenih zavodov, v katerem ta ministrstvo za zdravje opozarja, da ob prenosu nalog, povezanih z odkrivanjem visoko rizičnih stikov v delovnih organizacijah, na izvajalce medicine dela, ni urejen način njihovega financiranja. "Prav tako se v dopisu, kot ena izmed mogočih opcij, predvideva tudi možnost financiranja teh nalog s strani delodajalcev. Temu pa delodajalske organizacije odločno nasprotujejo," so navedli v OZS. Na uradni odgovor ministrstva za zdravje še čakajo.