asteroidni pas

Spoznajte 16 Psyche, najdražji asteroid v bližnjem vesolju

B.K.
29. 10. 2020, 15.13
Posodobljeno: 30. 10. 2020, 08.59
Deli članek:

Vreden bi lahko bil kar 10 trilijonov ameriških dolarjev.

NASA
Umetniška upodobitev asteroida 16 Psiha.

Asteroid 16 Psyche (ali poslovenjeno 16 Psiha), ki trenutno kroži v območju tako imenovanega asteroidnega pasu med Marsom in Jupitrom, približno 370 milijonov kilometrov stran od tirnice Zemlje, bi lahko bil sestavljen iz kar za 10 trilijonov ameriških dolarjev vrednih kovin.

Večina asteroidov je sestavljenih iz kamnin in vode, a ne Psiha. Tega sestavljata dve zelo uporabni kovini: železo in nikelj. Fotografije, ki jih je ameriška vesoljska agencija Nasa pridobila s pomočjo teleskopa Hubble kažejo, da ima maso kar 27 bilijard ton, ki naj bi bila v celoti sestavljena iz teh dveh kovin.

Polmer asteroida meri okoli 230 kilometrov, gre pa za ostanek jedra planeta, ki se v zgodnjih letih našega osončja ni uspel oblikovati.

"Zemlja ima kovinsko jedro, plašč in skorjo. Možno je, da je med oblikovanjem protoplaneta Psyche vanj udaril nek drug predmet v našem sončnem sistemu in je zato izgubil plašč in skorjo," pravi Tracy Becker, vodilna znanstvenica pri preučevanju tega gmote vesoljske kovine.

Znanstveniki pri Nasi želijo zdaj na asteroid poslati sondo, ki bi jim omogočila razumevanje njegovega nastanka in posledično tudi nastanka planetarnih jeder.

"Psyche in drugi asteroidi so tako zanimivi, ker veljajo za gradnike sončnega sistema," še pravi Becker. "Ko bomo prišli do Psyche, bomo šele lahko razumeli, ali so naša pričakovanja [o oblikovanju planetov] resnična."