Vrtcev v Mariboru ne bodo zapirali za nikogar

Mariborski župan Aresnovič: Koronavirus me je "dokaj prijazno tepel"

A.S./STA
26. 10. 2020, 13.09
Posodobljeno: 26. 10. 2020, 14.49
Deli članek:

Slaba dva tedna po objavi, da je mariborski župan Saša Arsenovič okužen z novim koronavirusom, je ta znova prevzel dolžnosti in ob vrnitvi meščane danes pozval k doslednemu spoštovanju zaščitnih ukrepov proti širjenju virusa. Vrtcev v Mariboru ne bodo zapirali za nikogar, ki potrebuje varstvo, od staršev pa pričakuje, da bodo ravnali razumno.

STA
Arsenovič je dejal, da vsekakor ni več kužen in nevaren nikomur, vseeno pa nosi zaščitno masko kot zgled vsem ostalim.

Kot je v izjavi za medije povedal Arsenovič, ga je bolezen "dokaj prijazno tepla", vseeno pa je čutil glavobol, bolečine po vsem telesu, bil je prehlajen ter brez voha in okusa, česar nima še niti v tem trenutku.

"Vendar je težava v tem, da nikoli ne veš, kam se bo bolezen obrnila, bo morda prišla na pljuča ter ali boš prišel na vrsto v bolnišnici," je svoje občutke po prestani bolezni opisal župan in povedal, da je opravil nov test, ki kaže na to, da se njegovo telo več ne bori proti virusu. Ob tem je dodal, da vsekakor ni več kužen in nevaren nikomur, vseeno pa nosi zaščitno masko kot zgled vsem ostalim.

Konec tedna je prejel veliko pozivov prijateljev in medicinskih delavcev, ki so hodili po mestu in se čudili, da kljub vsem prijaznim pozivom ljudje še vedno ne upoštevajo vseh ukrepov. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer in zmogljivosti zdravstvenega sistema je vse Mariborčane pozval k pravilnemu ravnanju.

"Vem, da vam je to že tečno poslušati, a razmere so, kakršne pač so, zato dajmo še stisniti dva ali tri tedne, da obrnemo krivuljo navzdol in bomo lahko spet začeli s sproščanjem ukrepov ter kolikor toliko normalnim življenjem," je dejal Arsenovič.

Arsenovič pravi, da bodo pri njih v vrtce sprejeli tudi druge otroke

Ob tem je ljudi še pozval, naj se v tednu počitnic, če je to le mogoče, družijo s svojimi otroci, stare starše pa pustijo pri miru. V Mariboru ima sicer vsak vrtec odprt po en oddelek za tiste, ki vseeno nimajo druge možnosti varstva za svoje najmlajše.

Čeprav je država pozvala, da bi bili vrtci odprti le za otroke staršev, ki opravljajo za delovanje družbe in države pomembna dela, Arsenovič pravi, da bodo pri njih sprejeli tudi druge otroke, pri tem pa apelira na vest vsakega starša, da ravna najboljše zase in za svoje otroke ter upošteva tudi ostale ljudi.

Na Mestni občini Maribor so po njegovih besedah še vedno v težavah, saj je dnevno kdo na novo okužen in morajo zato sproti na novo postavljati ekipe. "Vendar zaenkrat zmoremo in dela v mestu potekajo naprej," je dejal na prenovljenem Glavnem trgu in pokazal na bližnje gradbišče, na katerem urejajo Gosposko ulico.

O tem, da bi v primeru ponovne ustavitve mestnega potniškega prometa podobno kot spomladi omogočili vnovično brezplačno parkiranje na javnih parkirnih površinah, tokrat ne razmišljajo, saj se je taka rešitev pokazala kot slaba. Marsikdo je to namreč izkoristil za celodnevno parkiranje, zaradi česar je bilo čez dan na voljo malo parkirnih prostorov za krajše parkiranje, stanovalci pa niso več mogli parkirati v svojih conah.