»Iz napak drugih se lahko čim več naučimo«

Jelko Kacin: "To, kar se je zgodilo gospodu Kreku, se je zgodilo tudi meni"

C.E.
26. 10. 2020, 12.23
Posodobljeno: 26. 10. 2020, 12.38
Deli članek:

Pred javnost je tudi danes stopil najbolj slavni vladni govorec Jelko Kacin.

Bobo
"Ko je črna noč, ima človek pravico, da vdihne s polnimi pljuči," je pojasnil Kacin in dodal, da brez maske seveda takrat, ko okrog njega ni nikogar.

Podrobno je predstavil nespodbudno epidemiološko sliko, ki je še posebej neugodna na Gorenjskem, kjer je bilo v nedeljo kot pozitivnih potrjenih kar 43 odstotkov testiranih. Najbolj visoke številke so sicer v občini Železniki.

Povzel je bistvo novega ukrepa: da se gibanje čim bolj zameji in da se zmanjša zbiranja oseb na pokopališčih.

Ni pa mogel mimo ravnanja ministra za zunanje zadeve Aleša Logarja, ministra za javno uprava Boštjana Koritnika in direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Kreka.

Logar je po službenem potovanju v tujini takoj po vstopu v Slovenijo odšel na rutinsko testiranje. Kot je povedal, ni pričakoval, da je okužen. Še pred rezultatom testa je odšel na sestanek, ko pa je izvedel za rezultat, se je samoizoliral.

Koritnikovega dejanja ni komentiral (obisk kozmetičnega salona po testiranju, še pred rezultatom testiranja). Navrgel je le, da se je Koritnik v četrtek prvič testiral in da v tem času ni bil na vladi.

Od jutra do poznega večera

Pri Krekovem lapsusu na bencinskem servisu pa je nekdanji veleposlanik in notranji minister pokazal veliko mere empatije. S Krekom se namreč vsak dan po telefonu slišita tudi po desetkrat. Kacin ve, da Krek dela »od ranih jutranjih ur do polnoči«. »Večina ljudi ne bi verjela, da človek toliko zdrži,« je osuplost nad Krekovo storilnostjo in kondicijo izrazil Kacin. Ko je gorivo točil brez maske, je bil utrujen, za trenutek se je spozabil, za kar se je že opravičil. Toda ob njem ni bilo nikogar in ko je vstopil v notranje prostore bencinskega servisa, si je nadel masko.

»To, kar se je zgodilo gospodu Kreku, se je zgodilo tudi meni,« je slovenskim državljanov zaupal Kacin in dejal, da kdor dela, se tudi kdaj spozabi. In tudi sam se je na kraju dogodka takoj opravičil, ko je ugotovil, da nima maske. Skratka, je zaključil vladni govorec za covid-19, »iz napak drugih se lahko čim več naučimo.«