Medtem ko Srečko Šestan še naprej ostaja poveljnik, pa je ministrstvo za obrambo za vodjo operative v upravi za zaščito in reševanje imenovalo Leona Behina, poroča spletna stran 24 ur. Razlog za to naj bi bilo spoznanje, da je poveljnik Civilne zaščite v času epidemije težko tudi vodja operative v upravi za zaščito in reševanje.

Na ministrstvu za obrambo pojasnjujejo, da ne gre za nezaupanje Šestanu, pač pa ga želijo le razbremeniti, da bi se lahko v celoti posvetil vodenju Civilne zaščite. Premestili ga bodo tudi v kabinet ministra za obrambo Mateja Tonina.

Bohin je bil v času vlade Marjana Šarca državni sekretar na ministrstvu za javno upravo. Pozneje se je odtujil od stranke LMŠ in se približal NSi, še poroča 24 ur. Kakor tudi, da je generalnemu direktorju uprave za zaščito in reševanje Darku Butu bolj po godu kot Šestan.

Zahtevajo celega človeka

Šestan je na upravi za zaščito in reševanje zaposlen kot sekretar v službi za podporo vodenju. Zaradi daljše odsotnosti direktorja urada za operativo je po pooblastilu v zadnjem času vodil tudi tega, poroča STA.

Ob prvem valu epidemije covida-19 pa se je po besedah ministrstva pokazalo, da je kriza tako kompleksna, da vodenje Civilne zaščite zahteva celotnega človeka, ob tem pa je prav tako nujno, da tudi uprava za zaščito in reševanje deluje nemoteno, urad za operativo pa je v tem primeru ključnega pomena.

Zato je po razglasitvi drugega vala epidemije "vodstvo Uprave RS za zaščito in reševanje predlagalo, vodstvo ministrstva za obrambo pa podprlo predlog, da se poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana razbremeni in se mu omogoči, da polno opravlja delo poveljnika Civilne zaščite, saj so razsežnosti epidemije v drugem valu obsežnejše kot v prvem valu," so zapisali v sporočilu za javnost.

Zato so mu preklicali pooblastilo za vodenje urada za operativo, ki poleg podpore poveljniku Civilne zaščite pri boju zoper novi koronavirus vodi projekte, ki ne morejo zastati, so zapisali na ministrstvu.

Med tem projekti so navedli projekt zniževanja stroškov občin s prevzemom zavarovanj gasilcev na raven države, oblikovanje novega sistemskega pristopa urejanja pokrivanja stroškov intervencij gorskih reševalcev in izzive, ki jih prinaša umestitev področja zaščite in reševanja v enotno kohezijsko politiko 2014-2020, večletni finančni okvir 2021-2027 ter načrt za okrevanje in razvoj in s tem povezano spremembo organizacijske strukture enot in služb v sistemu zaščite in reševanja.

"Navedeni projekti zahtevajo 'celega človeka', zato bo urad za operativo po pooblastilu vodila izkušena oseba, ki je že zaposlena na URSZR in se je z navedeno tematiko ukvarjala že do sedaj," so navedli. Ob tem so za STA na ministrstvu povedali, da formalno novi vodja urada še ni imenovan, zato imena tudi še ne razkrivajo.