Podobno kot spomladi

Premier Janša: »Pred nami je teden boja za ustavitev širjenja virusa«! To so novi ukrepi

G.G.
22. 10. 2020, 17.24
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 22.41
Deli članek:

Ob dramatični epidemiološki sliki je državljane Slovenije nagovoril Janez Janša. Omejitev gibanja na meje občin je še v zraku.

Twitter
Janez Janša pravi, da so pred nami pomembni dnevi. Ukrepi bodo podobno kot spomladi.
"Ostaja odprta možnost omejitve gibanja na občine, z enakim režimom in izjemami kot spomladi. O aktiviranju tega ukrepa bomo še odločali glede na številke, ki bodo pokazale na njegovo nujnost v tej fazi," je dejal Janša.

V uvodu je Janša podal splošno oceno stanja. "Ocena je, da zmoremo, ker virus obravnavo takega kot je." Toda, je nadaljeval, "številke rastejo in bodo še nekaj časa rasle, zato je še bistveno prezgodaj za oceno, ali so ukrepi bistveno ali zadostno prispevali k omejitvi širjenja." "Pred nami je teden boja za ustavitev širjenja virusa,« je dejal premier in dodal, da bo "ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo."

V soboto bodo za en teden stopili v veljavo ukrepi, ki smo ji z majhnimi razliki spoznali že spomladi, v tako imenovanem prvem valu epidemije. Vlada jih bo bolj podrobno prestavila jutri, po enem tednu pa bo na podlagi novih epidemioloških podatkov preučila in presodila, če so še potrebni. Janša upa, da bodo nekatere odpravili, v skrajni možnosti pa bi lahko nekatere še dodali.

Zaprtje vseh nenujnih dejavnosti

Zapirajo se vsi gostinski lokali (izjema je dostava hrane na dom in osebni prevzemi) in hoteli (izjema za poslovne delegacije goste in profesionalne športnike). Zaprte bodo tudi trgovine, z izjemo živilskih trgovin, trgovin z gradbenim in tehničnim materialom, trgovin s hrano za živali in kmetijskimi potrebščinami. Trgovski centri bodo torej le delno zaprti, saj bodo omenjene trgovine obratovale tudi znotraj trgovskih centrov.

Zaprti vrtci, župani naj organizirajo varstvo

Z naslednjih tednom bodo vrata zaprli tudi vrtci, s tem, da naj župani zagotovijo varstvo otrok za starše, ki delajo in ne morejo zagotoviti varstva. Šolarji bodo tako ali tako na počitnicah. En teden bodo zaprti tudi frizerski in kozmetični saloni, Janša upa, da bodo en teden zdržali. Zaprti bodo tudi dijaški in študentski domovi razen izjem, javni potniški promet bo tekel po počitniškem voznem redu, to pomeni na eni tretjini normalnega.

Delodajalcem je Janša priporočil, naj zaposleni, če je le možno, delajo od doma. Kjer pa to ni mogoče, na primer v industriji, pa je potrebno spoštovati vsa "koronapravila".

Kaj pa šport?

Tudi po novih pravilih ostaja v obsegu, ki ga je v sredo predstavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.